MJERE ŠTEDNJE

Slovenski umirovljenici prosvjeduju zbog smanjenja mirovina

29.06.2012 u 11:46

Bionic
Reading

Oko pet posto slovenskih umirovljenika dobiva ovih dana obavijesti o smanjenim iznosima mirovina temeljem mjera štednje koje je nedavno prihvatio parlament, što izaziva ogorčenje i prosvjede umirovljenika i umirovljeničkih udruga koje će zaražiti da sud ispita ustavnost tih mjera, navode u petak mediji

Ljubljanski dnevnik 'Delo' piše da će smanjene mirovine dobiti više od 26.000 umirovljenika, a smanjenje je u rasponu od nekoliko centi, pa sve do 350 eura.

Zbog brojnih prosvjeda uredi Zavoda za mirovinsko osiguranje pojačali su osiguranje, a uvedeni su i besplatni telefonski brojevi za informacije.

'Većina onih koji dolaze i protestiraju shvaćaju da mi samo provodimo zakon koji je donesen u parlamentu. Ne očekujemo teže zaplete, ali bi se slična situacija mogla ponoviti idućeg mjeseca kad umirovljenici budu dobivali smanjene regrese za godišnji odmor', rekao je za 'Delo' Brane Kokot iz slovenskogh zavoda za mirovinsko osiguranje.

'Delo' piše da su u prostorijama zavoda za mirovinsko osiguranje umirovljenici proteklih dana tražili informacije i objašnjenja, ali bilo je i razočaranja, očaja i bijesa, čak 'prijetnji samoubojstvom'.

Umirovljeničke udruge zatražit će ispitivanje ustavnosti mirovina na temelju zakona o mjerama štednje. Kovna udruga slovenskih umirovljenika pridružit će se sindikatima u zahtjevu da ustavni sud preispita zakon o mjerama štednje, najavila je predsjednica te udruge Mateja Kožuh Novak.

List 'Slovenske novice' piše da su ovih dana obavijesti o smanjenju dosadašnjih mirovina dobili oni koji mirovinu dobivaju iz državnog proračuna na osnovi različitih prijašnjih neusklađenih propisa. Smanjenjem su navodno pogođeni i nekadašnji pripadnici policije, te oni koji su do 1991. godine službovali u nekadašnjoj JNA.