'OBAMACARE' - POBJEDA ZA SVE AMERIKANCE'

Vrhovni sud potvrdio Obamin zdravstveni zakon

28.06.2012 u 20:16

Bionic
Reading

Vrhovni sud Sjedinjenih Država u četvrtak je donio dugoiščekivanu odluku te je potvrdio da je zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju za sve Amerikance u skladu s ustavom. Odluka Vrhovnog suda SAD-a kojom je podržan zakon o reformi zdravstvenog osiguranja je 'pobjeda za sve' Amerikance, rekao je američki predsjednik Barack Obama

Obama pozdravlja 'pobjedu za sve' Amerikance

Odluka Vrhovnog suda SAD-a kojom je podržan zakon o reformi zdravstvenog osiguranja je 'pobjeda za sve' Amerikance, rekao je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama.

'Bez obzira na politička stajališta, današnja odluka je pobjeda za sve ljude u čitavoj zemlji koji će biti sigurniji zahvaljujući tom zakonu i odluci Vrhovnog suda da ga podrži', rekao je Obama u službenoj izjavi iz Bijele kuće.

Temelj zakona predsjednika Baracka Obame, koji je poznat kao 'Obamacare', obvezatnog oblika zdravstvenog osiguranja za sve Amerikance, Vrhovni sud je načelno prihvatio, što je pobjeda demokratskog predsjednika četiri mjeseca do predsjedničkih izbora u studenome.

Najviše pravosudno tijelo čije je očitovanje tražilo više od polovice američkih saveznih država, zatim savez malih poduzetnika te sama vlada, objavilo je da je zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju za 32 milijuna Amerikanaca koji ga nisu imali sukladan s američkim ustavom.

Vrhovni sud odlučio je podržati najprijeporniju odredbu zakona, koji je izazvao strastvene rasprave u cijeloj zemlji, a to je obveza sklapanja ugovora o zdravstvenom osiguranju za sve Amerikance do 2014., pod prijetnjom financijske kazne.


Konzervativni predstavnik Vrhovnog suda John Roberts priklonio se odluci koju je donijelo četvero drugih sudaca i odobrio odredbu. Vrhovni sud koji čini devet sudaca time je podržao Obaminu administraciju koja je zatražila da sud ocijeni je li zakon sukladan ustavu.

Protivnici zakona zahtijevali su da se obveza o zdravstvenom osiguranju proglasi neustavnom i da se cjelovit zakon odbaci. Drže da je zakon kršenje slobode pojedinaca i da znatno proširuje ovlasti savezne vlade nad državama.