IZRUČENJE ŠVEDSKOJ

Policija pozvala Assangea da se javi u postaju

28.06.2012 u 19:41

Bionic
Reading

Britanska policija u četvrtak je izvijestila da je pozvala utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je utočište pronašao u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, da se javi u policijsku postaju, a krajnji je cilj njegovo izručenje Švedskoj, zemlji u kojoj je optužen za seksualno napastovanje

'To je uobičajena praksa u procesu izručenja i prvi korak u samoj proceduri', objavila je u četvrtak policija u priopćenju uz objašnjenje da se Assange mora javiti u točno određenu policijsku postaju, a u pozivu je naznačen precizan datum i sat njegove prijave.

Assange će se, kako prenosi britanska agencija Press Association, morati javiti u policijsku postaju Belgravia u središtu britanskoga glavnog grada u petak u 11.30.

Scotland Yard je podsjetio kako Julian Assange kojemu je 19. lipnja omogućeno utočište u zgradi ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, prije čega je zatražio politički azil od te zemlje, nije poštovao pravila o kućnome pritvoru. 'Neodazivanje na poziv značit će novo kršenje pravila i podložno je uhićenju', stoji u policijskom priopćenju.


BBC je izvijestio da je obavijest poslana i Asangeu i veleposlanstvu Ekvadora koje je to odbilo komentirati.

Assange niječe optužbe za seksualno napastovanje u Švedskoj i strahuje da bi ga ta zemlja mogla izručiti Sjedinjenim Državama gdje bi mu se sudilo za otkrivanje tajnih diplomatskih bilješaka što se u toj zemlji može kazniti i smrću.

Po diplomatskoj konvenciji policija ne smije ući u veleposlanstvo bez odobrenja Ekvadora. Međutim, čak i da mu Ekvador odobri azil, Assange ne može otputovati u Ekvador, a da ne prođe kroz London i pritom bude uhićen, podsjeća Reuters.