TADIĆ O DAČIĆU

'SPS koalicijom sa SNS-om prestao biti strateški partner DS-u'

28.06.2012 u 19:13

Bionic
Reading

Predsjednik srbijanske Demokratske stranke (DS) Boris Tadić u četvrtak je, komentirajući to što je danas predsjednik Srbije Tomislav Nikolić mandat za sastavljanje nove vlade povjerio predsjedniku Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivici Dačiću, kazao kako je koalicijom sa Srpskom naprednom strankom (SNS) - Dačićeva stranka prestala biti strateški partner DS-a

Dačićev SPS i Tadićev DS bili su glavni partneri u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji, u kojoj su, među ostalima, bili i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića, koji će, kako se očekuje, biti u novoj vladi sa SPS-om i SNS-om.

'SPS je, koalicijom sa SNS, danas prestao biti strateški partner Demokratske stranke, tu mislim i na koaliciju s URS-om, koja je jedna stranka koja je promijenila i svoju ideologiju, svoja načela', rekao je predsjednik DS-a Boris Tadić o raspletu pregovora o formiranju vlade koji traju gotovo dva mjeseca.

Tadić je kazao kako Dačić u pregovorima s DS-om svakako ne bi dobio mjesto premijera te da DS ne bi na to pristao jer ne vjeruje da bi Dačićeva stranka u ovom trenutku dovoljno dobro upravljala državnim sustavom i vladom.

S druge strane to ne znači da Dačić nema legitimno pravo zahtijevati da bude srbijanski premijer, rekao je Tadić.

'Dakle, imamo demokraciju, imamo principe kao u svim zemljama, i sad imamo novu okolnost. Vidjet ćemo kakve će biti posljedice ovih odluka koje se danas donose', ustvrdio je Tadić.


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u četvrtak je Dačiću povjerio mandat za formiranje nove srbijanske vlade te naveo kako će u toj vladi, uz Dačićev SPS i koaliciju oko njega biti i SNS, kojom je donedavno predsjedao Nikolić, te Dinkićev URS. Rekao je da bi se u idućem razdoblju mogle priključiti još neke parlamentarne stranke.

Nikolićevim današnjim povjeravanjem premijerskog mandata Dačiću javnost je dobila odgovor na iščekivanje s kime će Dačić formirati novu vladu, s obzirom na to da je SNS sa svojom koalicijom osvojio najveći broj zastupničkih mandata - 73, dok je druga po broju mandata bila DS s njezinom koalicijom - 67, a treći SPS, koji je s pratećom koalicijom osvojio 44 mandata, dok je URS osvojio 16 zastupničkih mjesta.

Srbijanski parlament čini ukupno 250 zastupnika, a minimum za formiranje parlamentarne većine iznosi 126 zastupnika.