Svijet RATNI ZLOČIN

23 godine zatvora za smrt 200 Hrvata i Bošnjaka iz Prijedora

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je na po 23 godine zatvora osudio trojicu bivših pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba proglasivši ih krivima za sudjelovanje u strijeljanju najmanje dvije stotine Hrvata i Bošnjaka s područja Prijedora

Nepravomoćnom presudom na dugotrajne zatvorske kazne osuđeni su Saša Zečević, Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja.

Petar Čivčić i Brako Topola, također pripadnici prijedorske policije odnosno teritorijalne obrane, oslobođeni su optužbi uz obrazloženje kako tužiteljstvo nije podnijelo dovoljno dokaza koji bi potvrdili njihovu izravnu umiješanost u ovaj zločin.

Trojica osuđenih proglašeni su krivima jer su u kolovozu 1992. godine sudjelovali u likvidaciji stotina Hrvata i Bošnjaka koji su ranije zarobljeni na području Prijedora.

Zarobljenici koji su u nehumanim uvjetima držani u logoru Trnopolje su 21. kolovoza ukrcani u autobuse i kamione s obrazloženjem kako ih se vodi u Travnik na razmjenu.

195313,35204,157102,185411
Konvoj u kojemu je bilo oko tisuću i 200 civilnih zarobljenika zaustavljen je na području planine Vlašić. Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba zatim su izdvojili oko dvije stotine zarobljenika koje su odveli na područje Korićanskih stijena. Ondje su ih natjerali da se postroje uz rub ceste prema provaliji i zatim su u njih pucali kako bi ih sve ubili.

Tek nekoliko zarobljenika preživjelo je pokolj, a jedan od njih svjedočio je i na suđenju potvrdivši kako su žrtve brutalno likvidirane.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još