Svijet SKANDAL U HAAGU

Karadžić oslobođen optužbi za genocid!

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu u četvrtak je oslobodio bivšeg političkog vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića točke optužnice koja ga je teretila za genocid počinjen u gradovima Bosne i Hercegovine (BiH) nad Hrvatima i Muslimanima, ali ga i dalje tereti za genocid u Srebrenici

'Sudsko vijeće djelomice usvaja zahtjev osumnjičenog i objavljuje da odustaje od prve točke optužnice', kazao je južnokorejski sudac O-Gon Kwon.

Bosanski mediji ističu kako je, obrazlažući odluku, predsjedavajući Sudskog vijeća O-Gon Kwon rekao da dokazi koje su predočili tužitelji nisu dovoljni za dokazivanje točke optužnice prema kojoj su snage bosanskih Srba u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da Muslimane i Hrvate 'unište u potpunosti ili djelomično kao etničke grupe'.

Haaški sud nije odbacio 10 preostalih točaka optužnice od kojih se jedna odnosi na genocid u Srebrenici, a ostale na zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH između 1992. i 1993.

Obrana je 11. lipnja zatražila da Karadžić bude oslobođen po svim točkama optužnice.

Pravila ICTY-a predviđaju da obrana može zatražiti oslobađanje nakon okončanja postupka tužiteljstva. Izvođenje dokazala je tužiteljstvo završilo 25. svibnja, a obrana će svoje dokaze početi iznositi 16. listopada.

Radovan Karadžić (66)
, optužen je za zločine počinjene u BiH tijekom rata koji je odnio 100.000 života.

Karadžić je uhićen u srpnju 2008. godine u Beogradu nakon što se 13 godina skrivao. Suđenje je počelo krajem listopada 2009., a Karadžić je na sudu izjavio da se ne osjeća krivim te se brani sam.
201439,177940,140106,169684
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još