Svijet ZAPISANO U GENIMA

Mađarski ultradesničar obznanio da je podrijetlom Židov

Čelnik mađarske stranke krajnje desnice Jobbika, eurozastupnik Csanad Szegedi, poznat po antisemitskim i antiromskim izjavama, priznao je da je nedavno otkrio svoje židovske korijene, što je potaknulo brojne komentare na društvenim mrežama

'Nedavno sam doznao da su mi roditelji židovskog podrijetla. To je važna vijest', rekao je u utorak u razgovoru za list Barikad, blizak Jobbiku.

'Ne kažem da nisam bio iznenađen tim otkrićem', dodao je, napomenuvši da će mu trebati 'neko vrijeme' kako bi 'probavio' tu informaciju.

'Nije važno tko je čistokrvni Mađar, nego kako se ponašaš kao Mađar', rekao je Szegedi. 'Za mene je biti Mađar uvijek značilo biti odgovoran (prema domovini) i to nema nikakve veze s prevlasti jedne rase', kazao je.

193338,187894,151343,137956

Szegedi, koji se više puta istaknuo svojim antisemitskim izjavama, pamtit će se i po tome što je 2009. došao na prvu sjednicu Europskog parlamenta u odori Mađarske garde, paravojnog ogranka Jobbika, koja je poslije raspuštena.

Komentari u rasponu od šale do zaprepaštenja pljuštali su u srijedu na društvenim mrežama.

Portal Index.hu ističe da je pouka ove priče kako 'glupost nema veze s genetskim naslijeđem'.

'Szegedi, ti si sramota za Mađare i za Židove, moraš odstupiti s dužnosti', piše blog Narancs.Hirado.

Predsjednik Jobbika, Gabor Vona rekao je u srijedu na državnoj televiziji da podupire Szegedija i da će on 'ostati na svim svojim dužnostima'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još