MONTIJEVA POBJEDA

Italija usvojila reformu tržišta rada uoči summita EU-a

27.06.2012 u 23:04

Bionic
Reading

Talijanski premijer Mario Monti ostvario je u srijedu važnu pobjedu za svoju reformu tržišta rada, osnaživši poziciju uoči summita EU-a na kojem će se zauzeti za jačanje politike gospodarskog rasta i smanjenje cijene zaduživanja zemlje

Donji dom parlamenta velikom je većinom usvojio zakon, što je ujedno bilo i četvrto glasovanje o povjerenju vladi koja sada osnažena odlazi na pregovore o budućnosti eura u četvrtak u Bruxellesu.

Zakon koji je Monti obećao preuzimajući premijersku dužnost u studenome prošle godine, olakšava otpuštanje radnika, od 2017. predviđa širenje prava nezaposlenih i ukida zloporabe instituta privremenog rada koji je poslodavcima omogućavao da izbjegavaju zapošljavanje na neodređeno vrijeme.


Senat bi rutinski kasnije trebao potvrditi zakon, koji je u parlament upućen prije tri mjeseca nakon višetjednih pregovora sa sindikatima i radničkim udrugama. Rezultat je razvodnjena reforma koju su sindikati kritizirali bojeći se otpuštanja radnika, poslodavci su govorili da će povećati cijenu rada, a brojni ekonomisti ocijenili 'sramežljivom' reformom tržišta rada koje zahtijeva temeljiti preustroj.

Sindikalci su već organizirali nekoliko prosvjeda i štrajkova protiv predloženih promjena.