Svijet ODLUKA USTAVNOG SUDA

Rumunjsku će na summitu EU zastupati predsjednik

Rumunjski ustavni sud presudio je u srijedu u korist predsjednika Traiana Basescua u vezi s prijeporom o tome tko će zastupati zemlju na summitima Europske unije, napose onom koji u četvrtak počinje u Bruxellesu, on ili socijaldemokratski premijer Victor Ponta

Odluku je odmah pobio Ponta koji je izrazio sumnju u legitimnost sudaca tog suda koje je, sukladno zakonu, imenovao Basescu.

'U vršenju ustavnih ovlasti, rumunjski predsjednik sudjeluje na sjednicama Europskog vijeća kao predsjednik države', ističe sud u priopćenju, nakon višesatnog vijećanja. 'Tu ovlast predsjednik može izrijekom prenijeti na premijera', dodaje.

Predsjednik desnog centra u ponedjeljak je zatražio očitovanje ustavnog suda nakon višetjednog prijepora s Pontom o tom pitanju. Ponta smatra da pravo sudjelovanja na susretima na vrhu EU-a pripada predsjedniku vlade.

200533,200502,200196,190591
Ponta je kazao kako se njegova odluka da ne popusti temelji na 'milijunima glasova naših birača i na parlamentu' koji je 12. lipnja donio izjavu kojom ovlašćuje premijera da sudjeluje na summitima EU-a posvećenim gospodarskim, socijalnim, proračunskim i financijskim temama te na sjednicama u vezi s ulaskom zemlje u Schengenski prostor.

Basescu je osporio ustavnost te izjave. Rumunjsku je na sjednicama Europskog vijeća dosad zastupao Basescu. Predsjednički ured zasad nije komentirao odluku suda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još