ANKETA - TKO JE SVE ZA EU?

'Pariz i Berlin žele snažniju uniju; treba nam više Europe'

27.06.2012 u 22:30

Bionic
Reading

Francuska i Njemačka žele 'ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju', rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku kancelarku Angelu Merkel dan uoči europskog summita koji se smatra presudnim za budućnost eurozone.

'Danas, dan uoči važne sjednice Europskog vijeća, već smo obavili dio posla. Postigli smo napredak, napose što se tiče rasta, teme brojnih rasprava što su dale rezultata. Europsko vijeće će odlučiti o tome', rekao je Hollande ispred ulaza u Elizejsku palaču.

'Također smo svjesni da moramo donijeti mjere za financijsku stabilnost i oboje želimo osnažiti gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju kako bismo ostvarili integraciju i solidarnost, integraciju koliko je nužno, a solidarnost koliko je moguće', dodao je.

'Stanje je ozbiljno, imamo obvezu izgradnje Europe koja će sutra biti snažna i stabilna', rekla je Merkel pred novinarima.

'Postigli smo znatan pomak u vezi s ugovorom o rastu, nadam se da će se on sutra moći prihvatiti', dodala je kancelarka, 'treba nam više Europe, treba nam Europa koja funkcionira, tržišta to očekuju, treba nam Europa čiji će se članovi međusobno pomagati', kazala je.

Nakon izjava, predsjednik i kancelarka su se uputili u vrt Elizejske palače gdje su nastavili razgovor koji je trajao petnaestak minuta, a zatim su imali zajedničku večeru, priopćeno je iz ureda francuskog predsjednika.


Francuzi, Nijemci, Talijani i Španjolci za EU

Većina Francuza, Nijemaca, Talijana i Španjolaca misli da je dobro što su njihove zemlje članice Europske unije, usprkos krizi u koju je zapala eurozona, po anketi objavljenoj u srijedu.

Po tom istraživanju Ifopa/Fiduciala za list Le Figaro, 62 posto Francuza, 64 posto Nijemaca, 61 posto Talijana i 74 posto Španjolaca misle da je članstvo njihove zemlje u EU-u zapravo dobra stvar.

Ispitanici ipak ne skrivaju zabrinutost za ishod krize, pa tako većina Francuza, Nijemaca i Španjolaca smatra da će se eurozona vjerojatno raspasti i da će se Europa podijeliti na sjevernu i na južnu.

Takav ishod drži mogućim 67 posto Francuza, 70 posto Nijemaca i 75 posto Španjolaca. Samo većina Talijana njih 58 posto ne vjeruje u takav tijek događaja.

Što se tiče potpore financijskoj pomoći Grčkoj, ona je općenito u padu - u Francuskoj je za 12 postotnih bodova manja nego u lipnju 2011. 47 posto, za 5 bodova u Njemačkoj 36 posto, za 4 u Španjolskoj 54 posto i 9 u Italiji 64 posto.

Najzad, više od 80 posto ispitanika u svakoj zemlji u načelu odobrava unošenje zlatnog pravila u ustav. Od 68 do 75 posto je sklono mogućnosti da EU privremeno upravlja proračunom neke članice, ako ova ne poštuje propisana pravila. Uvođenje europskog poreza na financijske transakcije podupire velika većina, od 60 posto u Španjolskoj do 79 posto u Francuskoj.

Anketa je provedena putem interneta od 18. do 21. lipnja na reprezentativnom uzorku osoba starijih od 18 godina i među stanovnicima četiriju zemalja (1.001 osobe u Francuskoj, 1.003 u Njemačkoj, 976 u Španjolskoj i 967 u Italiji).