SNAŽNA POLITIČKA KRIZA

Irački premijer prijeti sazivanjem prijevremenih izbora

27.06.2012 u 19:34

Bionic
Reading

Irački premijer Nuri al Maliki zaprijetio je sazivanjem prijevremenih izbora zbog snažne političke krize koja paralizira zemlju već pola godine, stoji u službenom priopćenju objavljenom u srijedu

'Sve dok druga strana odbija sjesti za pregovarački stol i nastavlja izazivati jednu političku krizu za drugom, koje jako štete najvažnijim interesima iračkoga naroda, premijer ima obvezu sazvati prijevremene izbore', stoji u Malikijevoj pisanoj izjavi.

Vladin glasnogovornik rekao je da Malikijeva izjava još nije službeno sazivanje prijevremenih izbora, nego upozorenje političkim strankama da počnu pregovarati o krizi ako ne žele na prijevremene izbore.


U skladu sa 64. člankom ustava, parlament se može raspustiti ukoliko to izglasa apsolutna većina njegovih članova, a na zahtjev trećine zastupnika ili na zahtjev premijera i uz suglasnost predsjednika države.

Stajalište predsjednika Džalala Talabanija o tom pitanju zasad nije poznato. Nakon parlamentarnih izbora održanih u ožujku 2010. vlada je osnovana tek u prosincu, a na neka važna ministarska mjesta, poput mjesta ministra obrane i ministra unutarnjih poslova, još nitko nije imenovan.