Svijet SNAŽNA POLITIČKA KRIZA

Irački premijer prijeti sazivanjem prijevremenih izbora

Irački premijer Nuri al Maliki zaprijetio je sazivanjem prijevremenih izbora zbog snažne političke krize koja paralizira zemlju već pola godine, stoji u službenom priopćenju objavljenom u srijedu

'Sve dok druga strana odbija sjesti za pregovarački stol i nastavlja izazivati jednu političku krizu za drugom, koje jako štete najvažnijim interesima iračkoga naroda, premijer ima obvezu sazvati prijevremene izbore', stoji u Malikijevoj pisanoj izjavi.

Vladin glasnogovornik rekao je da Malikijeva izjava još nije službeno sazivanje prijevremenih izbora, nego upozorenje političkim strankama da počnu pregovarati o krizi ako ne žele na prijevremene izbore.

200830,199080,198210,200653
U skladu sa 64. člankom ustava, parlament se može raspustiti ukoliko to izglasa apsolutna većina njegovih članova, a na zahtjev trećine zastupnika ili na zahtjev premijera i uz suglasnost predsjednika države.

Stajalište predsjednika Džalala Talabanija o tom pitanju zasad nije poznato. Nakon parlamentarnih izbora održanih u ožujku 2010. vlada je osnovana tek u prosincu, a na neka važna ministarska mjesta, poput mjesta ministra obrane i ministra unutarnjih poslova, još nitko nije imenovan.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još