'USKORO ODLUKA'

Dačić potvrdio da je dobio ponudu da bude premijer

27.06.2012 u 18:03

Bionic
Reading

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić potvrdio je u srijedu da je od Srpske napredne stranke (SNS), koju je donedavno vodio Tomislav Nikolić, dobio ponudu da bude premijer u vladi koju bi vodile te dve stranke te je najavio kako će odluka o tome 'uslijediti u veoma kratkom roku'

'Ja nisam prihvatio nikakvu ponudu ni prijedlog, nego smo ih primili k znanju', rekao je Dačić i dodao da će o tome odlučivati stranačka tijela te kako je to povijesna prilika za koaliciju koju vodi SPS da svoj politički profil definira tako da bude jedan od tri najvažnija čimbenika, a sve ostalo značilo bi 'nastavak dvostranačke Srbije'.

Razgovori o sastavljanju vlade, po Dačićevim riječima, počeli su tek nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, održanog 20. svibnja, kada se, kako je dodao, izborom Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije promijenila srbijanska politička scena.
Dačić je istaknuo kako se nakon parlamentarnih izbora održanih 6. svibnja promijenio i politički profil Srbije u tome što su, po njegovim riječima, do sada dvije stranke željele stvoriti dvostranačku Srbiju, a na izborima se pokazalo da je koalicija oko SPS-a treća po broju osvojenih glasova, iza SNS-a i Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića

'Mi se ovdje ne izjašnjavamo između SNS-a i DS-a, mi ne biramo između Tomislava Nikolića i Borisa Tadića, nego biramo između njih i nas, i to je bit problema', istaknuo je Dačić. Dodao je kako je svima u interesu da se nova srbijanska vlada sastavi što prije, ali to, kako je rekao, nije lako učiniti jer inače razgovori o vladi ne bi trajali tako dugo.

Narodna skupština Srbije konstituirana je 31. svibnja u novome sazivu, pošto su potvrđeni mandati 250 novih zastupnika, koliko ih ima u srbijanskome parlamentu.

Srbijanski parlament čine 73 zastupnika koalicije 'Pokrenimo Srbiju', okupljene oko SNS-a, i 67 zastupnika koalicije 'Izbor za bolji život', okupljene oko DS-a.


U parlamentu su i 44 zastupnika koalicije koju vodi SPS, 21 zastupnik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, 19 zastupnika iz koalicije 'Preokret' koju vodi Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, te 16 iz Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađana Dinkića

Uz njih će parlament činiti i zastupnici manjina, i to pet zastupnika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora, dva zastupnika Stranke demokratske akcije Sandžaka te po jedan zastupnik Koalicije Albanaca Preševske doline, liste 'Sve zajedno' i liste 'Nijedan od ponuđenih odgovora'.

Srbijanski ustav predviđa da se vlada mora sastaviti u roku od 90 dana nakon konstituiranja parlamenta te da se, ne sastavi li se vlada u tom roku, parlament raspušta i moraju se raspisati novi izbori koji se moraju održati u roku od 60 dana od dana raspisivanja.