REGIONALNA SURADNJA

Crna Gora i Hrvatska potpisale sporazum o sigurnosti plovila

27.06.2012 u 17:12

Bionic
Reading

Hrvatski i crnogorski ministri prometa i pomorstva Siniša Hajdaš-Dončić i Andrija Lompar potpisali su u srijedu u Podgorici Sporazum o prijenosu ovlasti za pružanje usluga pregleda i izdavanja potrebnih svjedodžbi za plovila registrirana u Crnoj Gori, koji bi trebao pridonijeti njihovoj sigurnosti

Lompar je novinarima kazao da Crna Gora nema osobnu flotu, ni kapacitet da bi imala svoj registar. Zbog toga je najprirodnije povezati se na hrvatski registar jer je to jedina institucija koja ima sve kvalifikacije najboljih društava u svijetu.

'Sporazum će pridonijeti većoj suradnji u području pomorstva, koja je sada dobila i formalni oblik. Radi se o pružanju usluga u vezi certifikacije za plovila pod crnogorskom zastavom', ocijenila su dvojica ministara.

Na sastanku je bilo riječi i o realizaciji drugih zajedničkih projekata, osobito Jadransko-jonske autoceste, te o brzoj cesti koja bi povezivala priobalje Crne Gore i Hrvatske.


Hajdaš-Dončić
je kazao da je interes Hrvatske da počne izgradnja Jadransko-jonske autoceste, sinkronizacija u razvoju prometnica i povezivanje dviju zemalja.

On je rekao da o detaljima nije bilo riječi, jer će se, kako je kazao, 'neke stvari mijenjati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju'.

'U našem je interesu da pregovori Crne Gore i EU što prije završe, kako bi i ona postala punopravna članica, zbog bolje regionalne suradnje', poručio je Hajdaš-Dončić.