HRVATSKA NA PUTU U EU

Parlamentarni odbor Austrije dao zeleno svjetlo ratifikaciji

27.06.2012 u 16:44

Bionic
Reading

Odbor za ustav austrijskog parlamenta dao je zeleno svjetlo ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i time pripremio put za glasovanje u Nacionalnom vijeću sljedeći tjedan i moguću ratifikaciju već u srpnju

Pristup Hrvatske EU je u tom Odboru austrijskog parlamenta jednoglasno prihvaćen i pozdravljen, stoji u priopćenju austrijskog parlamenta.

'Austrija je taj put stalno podupirala', naglasio je zastupnik Johann Maier (SPOe).

Zastupnik Peter Fichtenbauer (FPOe) podsjetio je na dugu zajedničku povijest Austrije i Hrvatske i naglasio povijesnu odgovornost Austrije za države JI Europe.

'Hrvatska je vjerojatno sposobnija biti dijelom Europske unije od nekih drugih njezinih članica', kazao je zastupnik Herbert Scheibner (BZOe).


O gospodarskom i političkom aspektu govorio je zastupnik Wolfgang Gerstl (OeVP), zauzevši se za daljnje intenziviranje gospodarsko-političkih odnosa Austrije i Hrvatske i za daljnju suradnju, što bi otvorilo još više mogućnosti austrijskim gospodarstvenicima i izvoznicima.

Uz pozitivne ocjene, Maier (SPOe) kazao je da Hrvatska još ima problema na području pravosuđa koje treba riješiti, kao što je suzbijanje korupcije.

Ulazak Hrvatske u EU planiran je za 1. srpnja 2013. godine. Proces ratifikacije trebao biti završen do 30. lipnja 2013. u svim državama EU, a dosad je sporazum ratificirala polovica zemalja članica Unije.