OŠTRA KRITIKA OPOZICIJE

'Angeli Merkel su dani odbrojani'

27.06.2012 u 16:03

Bionic
Reading

Prije nekoliko mjeseci Merkozy je predstavljao dinamični duo koji treba spasiti eurozonu od krize. Danas je pak njemačka kancelarka Angela Merkel prisiljena surađivati s novim francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, koji ima vrlo različite ideje o tome kako konačno stabilizirati zajedničku europsku valutu pa njemački mediji pišu kako kancelarku očekuje 'velika svađa na bruxelleskom summitu'

'Prazna obećanja'. Tim je naslovom njemački tjednik Der Spiegel popratio nastojanja francuskog predsjednika Hollandea da se s njemačkom kancelarkom Merkel dogovori o programima koji trebaju potaknuti gospodarski rast u krizom nagriženoj Europi.

Hollande je Merkel i ostalim šefovima vlada prije najnovijeg summita u Bruxellesu, na kojem se još jednom spašava euro, poslao dokument s naslovom 'Europski pakt rasta', u kojem predlaže da se 120 milijardi eura investira u europsko gospodarstvo. Uskoro je taj iznos skočio na 130 milijardi, odnosno jedan posto BDP-a EU, 'jednostavno zato što tako bolje zvuči', ironično zaključuje Der Spiegel.


Merkel danas u 17 sati leti za Pariz, gdje će s Hollandeom pokušati naći zajednički jezik, no nitko nema prevelika očekivanja od tog susreta pa ni dvoje političara na vrhu EU. S jedne je strane Merkel već objasnila da će euro-obveznice biti uvedene samo preko nje mrtve (što se u političkom smislu može dogoditi sljedeće godine, kada su izbori u Njemačkoj), a Hollande baš želi da cijela EU počne garantirati za dugove pojedinih članica, kako bi se smanjile kamate pri posuđivanju na međunarodnim financijskim tržištima.

Njemačku kancelarku, dakle, u Parizu očekuje teški razgovori pred još teže sutrašnje u Bruxellesu, a iz Berlina je također ispraćena oštrom kritikom opozicije. Prvak Zelenih Juergen Trittin osuo je paljbu po Merkel zbog njezinih izjava i nejasnih poteza: 'Njezine izjave su sve više pretjerane i pune laži! Gospođa Merkel je na vlasti još najviše godinu dana pa nije potrebno da razmišlja previše u budućnost. Uostalom, već u praksi zajednički, preko Europske centralne banke, garantiramo za dugove, a gospođa Merkel je i dalje vidljivo na životu.'

U kakofoniju glasova uključio se i guverner Bundesbanke Jens Weidmann, koji tvrdi da 'euro mora biti jak poput njemačke marke', ali poput svoje bivše mentorice Merkel – koja ga je postavila za guvernera – odbija bilo kakve prijedloge kojim bi se to postiglo. 'Uvođenje euro-obveznica bi značilo da se svi moramo odreći nacionalnog suvereniteta', napisao je Weidmann u komentaru za Sueddeutsche Zeitung, u kojem je napisao protiv čega je sve (gospodarskog planiranja, primjerice), ali ne i kako zapravo izvući EU iz krize.