GUŽVA U OKRUŽNOM ZATVORU

Legija traži premještaj u strahu od Joce

07.05.2009 u 10:56

Bionic
Reading

Sreten Jocić, alias Joca Amsterdam, u pritvoru ima kraljevski tretman i prisan odnos s čuvarima, prima posjete obitelji i odvjetnika, čita novine i 'čudi se otkud on u sukobu s Legijom', a hranu, po odobrenju upravitelja, dobiva izvana

Joca je osumnjičen za organizaciju ubojstva vlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića, 23. listopada prošle godine u Zagrebu. Nakon liječničkog pregleda, kojim je utvrđeno da je dobrog zdravstvenog stanja, smješten je u ćeliju Okružnog zatvora u Beogradu.

Prema saznanjima Blica, Jocić se nalazi u bloku poznatom kao Hayatt, a ćeliju dijeli s cimerom. U istom zatvoru se nalazi i drugi opasni beogradski kriminalac Milorad Ulemek Legija. On je u zatvoru već punih pet godina, a osuđen je na 40 godina zbog ubojstva bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaja ubojstva političara Vuka Draškovića. Na istu kaznu osuđen je i za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, kao i još neka razbojništva i terorističke napade 'zemunskog klana'. Srbijanski mediji objavili su informaciju da je Legija zatražio premještaj iz okružnog zatvora u Beogradu nedugo nakon Jocićeva dolaska. Vijest nije službeno potvrđena, no najbolje govori o odnosu dvojice zloglasnih Beograđana.

Legija je u veljači pokušao pobjeći iz tog zatvora te mu je u ćeliji pronađen plastični pištolj. Bijeg nije uspio, a srbijanske vlasti nisu otkrile tko mu je unutar sustava pomagao. Uglavnom, prema pisanju Pressa, Milorad Ulemek Legija za mjesec dana ide na služenje najstrože zatvorske kazne u novi, specijalno osiguran zatvor u Požarevcu. Je li premještaj dogovoren zbog njegova pokušaja bijega ili ga je sam tražio, kako se nagađa, zbog straha od smrtnog neprijatelja, nije poznato.

To nije prvi put da ova dva visoko profilirana kriminalca borave zajedno u glavnom beogradskom zatvoru. Iako se nalaze u istom bloku Okružnog zatvora, nisu smješteni u susjedne ćelije, a kako bi se spriječio kontakt dvojice šefova podzemlja, njihove šetnje bit će organizirane u različito vrijeme.

Jocića i Ulemeka devedesetih godina upoznao je Jovica Stanišić, tadašnji šef DB-a (Državna bezbednost). Iako su imali zajedničkog prijatelja, njihov dobar odnos je ozbiljno narušen jer su, prema pisanju medija, obojica željela primat u narko-poslu. Mediji su pisali i da je Legija bugarskoj policiji izdao Jocu Amsterdama, poslije čega je on u lipnju 2002. uhićen u jednoj govornici u Sofiji. Izručen je Nizozemskoj, ali je nakon četiri godine zatvora predan Srbiji i smješten u CZ, gdje je bio i Legija.

Unatoč pisanju medija o Jocinoj osveti Legiji i navodnoj poruci da će mu 'ubiti ženu, decu, psa i mačku', od sukoba dvojice tada najjačih vođa kriminalnih organizacija nije bilo ništa. Bili su smješteni u ćelijama na istom katu, ali na sigurnoj udaljenosti, i tijekom ta dva mjeseca nisu se ni vidjeli.

Službeni srbijanski izvori smatraju, ipak, da su te ocjene pretjerane te da Jocić i Legija nisu posvađani, kako ih se pokušava prikazati. No ako Legija i nema razloga za zabrinutost, Jocić bi ih s vremenom mogao imati. Srbijanski mediji već nagađaju o njegovu pokajničkom statusu u slučaju ubojstva Ive Pukanića i Nike Franića piše Jutarnji list.

To bi značilo, zaključuju analitičari u Srbiji, da naručitelji Pukanićeva ubojstva u Jociću mogu vidjeti prijetnju vlastitoj sigurnosti. Zbog toga su srbijansko Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo pravosuđa poduzeli još neviđene mjere osiguranja.