ZA DVA POSTO

Francuska podiže minimalnu plaću

26.06.2012 u 18:47

Bionic
Reading

Nova francuska vlada objavila je u utorak da će povisiti minimalnu plaću za dva posto kako bi ublažila udarac koji su džepovima francuskih građana zadali viši porezi i posustalo gospodarstvo

Minimalna će plaća tako biti podignuta na 9,4 eura po satu a trenutno je dobiva oko 1,6 milijuna radnika, odnosno 10 posto stalnog zaposlenih i 25 posto zaposlenih na određeno vrijeme.

Vlada nastoji delikatnim mjerama povećati kupovnu moć radnika i istodobno voditi računa o tome da ne odvrati poduzeća od zapošljavanja novih radnika s obzirom da je stopa nezaposlenosti u međuvremenu dosegnula najvišu razinu u 13 godina.

Ministar rada Michel Sapin kazao je da će dvopostotno povećanje minimalne plaće realno iznosti 0,6 posto, nakon što se uzme u obzir inflacija.

'Morali smo omogućiti najranjivijim radnicima na minimalnoj plaći da iskoriste tu dodatnu kupovnu moć', kazao je Sapin na konferenciji za novinstvo.

Kako bi jasno pokazala da joj nije na umu samo štednja, vlada je odlučila od 1. srpnja povisiti minimalnu plaću. Planirano je povećanje skromnije no što su sindikati zahtijevali.


Vlada je istodobno najavila da će u ovoj godini odustati od milijardu eura planirane potrošnje, povrh zacrtanog programa trogodišnjeg zamrzavanja potrošnje koji počinje iduće godine, naglasio je ministar za proračun Jerome Cahuzac

Ministar za proračun dodao je da će ovogodišnje zamrzavanje potrošnje obuhvatiti sva ministarstva osim onih obrazovanja, pravosuđa i unutarnjih poslova. 'Milijarda eura koja je trebala biti potrošena od danas do kraja godine bit će zamrznuta', kazao je Cahuzac za tv-postaju BFM.

Premijer Jean-Marc Ayrault kazao je u ponedjeljak ministrima da će od 2013. ukupna potrošnja u ministarstvima i tijelima regionalne uprave biti zamrznuta na razdoblje od tri godine, uz izuzetak troškova servisiranja duga i isplate mirovina.

Očekuje se da će javna potrošnja u idućoj godini iznositi oko 360 milijardi eura ali će vlada objaviti izmjene proračuna sljedeće srijede kako bi uračunala posustali gospodarski rast koji pritišće prihode od poreza.

Promjene će se nadovezati na revizorsko izvješće o javnim financijama za koje se očekuje da će pokazati da će Francuska u idućoj godini teško ispuniti zacrtani manjak od tri posto BDP-a.

Vlada je isključila mogućnost opsežnih mjera štednje kakve su pokrenute u Italiji i Španjolskoj uz obrazloženje da bi najteže pogodile srednju klasu i pritisnule osobnu potrošnju, tradicionalni pokretač francuskog gospodarstva.

Predsjednik Francois Hollande traži od Europe da se ponovo fokusira na mjere poticanja gospodarskog rasta. U matičnoj Francuskoj nastojat će do kraja ove godine smanjiti proračunski manjak ispod ciljanih 4,5 posto ponajprije planiranim povećanjem poreza.