MICANJE S MRTVE TOČKE

Abbas traži od Putina pomoć u obnovi mirovnog procesa

26.06.2012 u 17:41

Bionic
Reading

Palestinski čelnik Mahmoud Abbas zatražio je u utorak od ruskog presjednika Vladimira Putina, koji boravi u posjetu Zapadnoj obali, pomoć u obnovi mirovnog procesa s Izraelom koji je već gotovo dvije godine na mrtvoj točki

'Rekli smo (ruskom) predsjedniku da put prema miru vodi kroz pregovore s Izraelom i mi i dalje smatramo da Putin treba u Moskvi organizirati međunarodnu mirovnu konferenciju', rekao je Abbas u zajedničkoj izjavi u Betlehemu, na Zapadnoj obali.

Kremaljski šef pohvalio je pak 'odgovorno stajalište' predsjednika Palestinske samouprave o mirovnom procesu i upozorio protiv 'svakog jednostranog djelovanja' prije donošenja mirnog rješenja.

Abbas je kao polazište za nastavak pregovora prekinutih u rujnu 2010. zatražio prekid gradnje židovskih naselja i priznavanje granica iz lipnja 1967.

Palestinski predsjednik je usto rekao da je spreman sastati se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom radi 'dijaloga bez pregovora' ako Izrael oslobodi Palestince zatočene do mirovnog ugovora u Oslu 1993-94.


'Zatražili smo od naših (ruskih) prijatelja da nam pomognu u oslobađanju naših zatočenika koji su uhićeni do 1994. i koje je Izrael obećao pustiti, ali to još nije učinio', rekao je Abbas misleći pritom na 123 palestinska zatočenika.

Putin se drugog dana bliskoistočne turneje sastao s Abbasom u Betlehemu, gradu u kojemu se po kršćanskoj tradiciji rodio Isus, gdje je posjetio Baziliku Isusova rođenja i otvorio ruski kulturni centar.

Ruski predsjednik će u pratnji izaslanstva s tristotinjak ljudi poći odatle u Jordan gdje će razgovarati s kraljem Abdulahom II.

Dan ranije u Jeruzalemu se sastao s izraelskim čelnicima, među kojima s Netanyahuom i s predsjednikom Shimonom Peresom