'GOSPODIN EURO'

Novi grčki ministar financija liberalni ekonomist Sturnaras

26.06.2012 u 17:16

Bionic
Reading

Grčka vlada objavila je u utorak da će novi ministar financija biti ugledni ekonomist Ianis Sturnaras, član tima koji je svojedobno pregovarao o ulasku Grčke u eurozonu

Nova grčka vlada predvođena konzervativcima brzo je donijela odluku o novom ministru nakon što je njezin prvi izbor, bankar Vasilis Rapanos, dao u ponedjeljak ostavku po preporuci liječnika pošto je četiri dana proveo u bolnici zbog vrtoglavice i bolova u trbuhu.

Njegova iznenadna ostavka izazvala je pometnju u vladi koja je suočena s obeshrabrujućim zadatkom uvjeravanja skeptičnih međunarodnih zajmodavaca da ublaže oštre uvjete paketa međunarodne pomoći.

'Premijer Antonis Samaras odlučio je za ministra financija imenovati profesora ekonomije na Atenskom sveučilištu Ianisa Sturnarasa', priopćio je Samarasov ured.


Stranački dužnosnici kazali su da su se čelnici tri koalicijske stranke brzo složili sa Samarasovim izborom 55-godišnjeg Sturnarasa, koji je u Grčkoj stekao nadimak 'Gospodin Euro'.

Novog ministra financija čeka težak zadatak – traženje više vremena i novca od skeptičnih stranih kreditora dok vlada u zemlji provodi nepopularne reforme.

Sturnaras je bio ministar razvitka u prijelaznoj vladi koja je vodila Grčku do izbora 17. lipnja. Smatraju ga liberalnim ekonomistom i gorljivim pristašom strukturnih reformi čiji je cilj otvaranje gospodarstva i veća konkurentnost.