AKTIVISTI KRIJUMČARI

Turska granica ključna za sirijski sukob

26.06.2012 u 17:11

Bionic
Reading

Nekoć neorganizirane milicije sirijske oporbe razvijaju se u snažnu vojnu silu uz pomoć sve sofisticiranije mreže aktivista na jugu Turske koji preko granice krijumčare ključne resurse, uključujući naoružanje, komunikacijsku opremu, pokretne bolnice, pa čak i plaće za sirijske vojnike dezertere, piše u utorak The New York Times

Ta je mreža rezultat napora za snaženjem oporbenom pokreta kroz povezivanje vojske, vladinih i humanitarnih organizacija koje zajednički ne samo da mogu poraziti nadmoćniju vojnu silu predsjednika Bashara al-Assada, nego i zamijeniti njegovu vladu.

I dok je zasad prerano govoriti o 'državi unutar države', ti sve sofisticiraniji napori oslikavaju razvojnu prirodu sukoba i činjenicu da kontrola nad sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima zemlje polako izmiče iz ruku vlade u Damasku, piše američki list.

Oporbena mreža pojavljuje se u vrijeme rastućih napetosti između Sirije i Turske i izvještaja o prebjezima visokih časnika sirijske vojske koji sada pomažu oporbi.

U Siriji trenutno djeluje deset vojnih vijeća koja obuhvaćaju sve važne gradove i ruralna područja zahvaćena pobunom, uz iznimku Homsa gdje frakcijske razlike onemogućuju postizanje jedinstva.

Aktivisti Sirijskog nacionalnog vijeća, glavne sirijske oporbene skupine, izdaju mjesečne čekove od 200 dolara po vojniku, a veće iznose dobivaju časnici te obitelji poginulih.


Zapadne vlade bile su nesklone slanju sofisticiranog oružja oporbenjacima zbog straha da bi ono moglo pasti u krive ruke. Očito svjesni takve politike, oporbeni dužnosnici kažu da se oružje daje samo onima koji su provjereni, navodi Times.

Sirijska vlada ustraje u tvrdnji da je pobuna zapravo inozemna operacija kojoj je cilj podjela Sirije. Američki dužnosnici i službenici arapskih obavještajnih službi kažu da u graničnom području djeluje malobrojna jedinica američke CIA-e, ali da nije ulazila na sirijski teritorij.

Najmanje dva aktivista priznala su da znaju za kontakte s Amerikancima vezanim za borbenu taktiku, no ostale pojedinosti nisu iznosili.

Ipak, većina aktivista ističe kako se Sirijci jednostavno bore za bolji život. 'Sirija će se podijeliti samo preko nas mrtvih', rekao je Manhal Bareesh (32), sin uglednog prebjega iz Assadove stranke Baath. 'Svaki put kada netko pogine, osjećam kako je plaćena velika cijena', dodao je.