Svijet ŠEF MI-5

'Arapsko proljeće otvorilo prostor za Al Kaidu'

Ustanci u zemljama na sjeveru Afrike otvorili su novi prostor Al Kaidi za pokušaj regrupiranja i povećali opasnost od napada, ocijenio je šef MI-5, britanske kontraobavještajne službe Johnatan Evans

Nestabilnost nastala rušenjem režima u arapskim pobunama stvorila je 'popustljivo okruženje' za Al Kaidu, izjavio je Jonathan Evans na konferenciji u Londonu. Glavni direktor MI-5 ocijenio je da njegova služba raspolaže dokazima da britanski 'kandidati za džihad' odlaze na putovanja u inozemstvo u potrazi za mogućnostima treninga i militantnih akcija.

'Neki će se vratiti u Veliku Britaniju i stvoriti prijetnju', kazao je on dodajući da se radi o 'novom i zabrinjavajućem razvoju događaja koji bi se mogao pogoršati'.

Utjecaj Al Kaide udaljuje se od Afganistana i Pakistana kako bi se ustoličio u Jemenu, Somaliji i u zemljama Sahela, kazao je šef britanske kontrašpijunaže. 'Izlazimo iz razdoblja visoke i precizne prijetnje i ulazimo u drugo kad je prijetnja manje monolitna i raspršenija', dodao je on.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još