Svijet NEREDI U GRČKOJ

Policija ubila 15-godišnjeg dječaka

  • Autor: Hina
  • 7.12.2008 10:57:55
  • 7.12.2008 10:55:14

U nekolicini grčkih gradova u nedjelju su izbili neredi nakon što je policija u Ateni iz vatrenog oružja ubila jednog tinejdžera, a riječ je o najtežim izgredima u Grčkoj u posljednjih nekoliko godina

Neredi su počeli u subotu kasno navečer, nedugo nakon što je policija u središnjoj atenskoj četvrti Exarchia pucala na tridesetak mladih ljudi koji su palili automobile, razbijali izloge i bacali molotovljeve koktele na policiju. Pritom je ubijen jedan 15-godišnjak.

Prosvjedi zbog ubojstva brzo su se proširili na drugi grčki grad po veličini Solun i na druge gradove na sjeveru zemlje.

Zbog policijskog nasilja prosvjedovalo se i na otocima Kreti i Krfu, a ministar unutarnjih poslova Prokopis Pavlopoulos ponudio je ostavku.

Premijer Costas Karamanlis, čija je krhka vlada u posljednje vrijeme pogođena nizom skandala, odbacio je njegovu ostavku, rekla je vladina glasnogovornica.

Prema policijskoj izjavi, dvojica policajaca su uhićena i provodi se istraga o incidentu.

Policajci su rekli da je njihovo vozilo tijekom ophodnje napalo tridesetak mladih, bacajući kamenje i druge objekte. Kad su ih pokušali uhititi, ponovno su napadnuti, a jedan od policajaca ispalio je tri hica pri čemu je usmrćen dječak, navodi se u izjavi.

Riječ je o prvom policijskom ubojstvu maloljetnika od 1985. godine. Medicinski dužnosnici rekli su da je ubijeni dječak imao 15 godina.

'Ubojice u odorama', uzvikivale su stotine prosvjednika ispred policijskog sjedišta u Ateni, dok su u četvrti Exarchia brojni automobili zapaljeni, a izlozi razbijeni.

U toj su četvrti česti sukobi između policije i skupina samoproglašenih anarhista.

Skupina pod imenom Ujedinjena antikapitalistička ljevica sazvala je za ponedjeljak veliki prosvjed protiv policijskog nasilja.

Karamanlisova vlada desnog centra, koja u parlamentu ima tanku većinu od samo jednog zastupnika, suočava se posljednjih mjeseci s nizom prosvjeda studenata i sindikata.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
© Hrvatski Telekom 2016. Sva prava pridržana.
www.tportal.hr  www.t.ht.hr