ZNANSTVENICI POTVRDILI

Razina mora raste puno brže uz istočnu obalu SAD-a

24.06.2012 u 22:50

Bionic
Reading

Razina mora tri do četiri puta brže raste uz dijelove američke atlantske obale nego igdje u svijetu, objavio je američki geološki institut (USGS) u novom izvještaju o klimatskim promjenama

Od otprilike 1990., razina mora na potezu od oko tisuću kilometara od Cape Hatterasa u Novoj Karolini do sjeverno od Bostona rasla je od 2 do 3,7 milimetara, a u istome je razdoblju globalno povećanje bilo samo 0,6 do jednog milimetra na godinu.

Ako se nastavi globalno zatopljivanje, razina mora na tom dijelu atlantske obale mogla bi se povećati do 2100. godine 30 centimetara više od prosječnog globalnog povećanja od jednog metra, što pokazuju znanstvena predviđanja.Taj fenomen povećava opasnost od poplavljivanja jednog od najnaseljenijih obalnih područja, u kojem se nalaze gradovi poput New Yorka i Bostona.

Izvještaj se vremenski poklapa s ocjenom američkih stručnjaka da bi se povećanje razine mora zbog globalnog zatopljenja moglo pokazati dva do tri puta važnijim nego što se vjerovalo dosad i pokazuje da je to povećanje u skladu s usporavanjem cirkuliranja Atlantskoga oceana. Modeli pokazuju da se ta promjena može povezati s promjenama temperature morske vode, slanosti i gustoće vode u subpolarnome sjevernom Atlantiku.

'Većina ljudi pogrešno misli da se razina vode svuda jednako podiže zato što se otapanjem polarnih kapa povećava ukupni volumen oceanske vode, ali drugi faktori mogu biti jednako važni, ako ne i važniji', kazala je direktorica USGS-a Marcia McNutt. 'Kao što se vidi u ovoj studiji, pri planiranju treba uzeti u obzir regionalne faktore.'

Iako se pretpostavlja da će u svijetu razina mora do kraja 21. stoljeća narasti između 60 centimetara i jednog metra, rast neće biti isti na svakoj lokaciji. Razlike u kretanju tla, snaga oceanskih struja, temperature vode te salinitet dovode do regionalnih i lokalnih razlika.

Izvještaj o ubrzanom rastu razine mora na atlantskoj obali Sjeverne Amerike objavljen je u časopisu Nature Climate Change.