AL-BAGDADI AL-MAHMUDI

Tunis Libiji izručio bivšeg Gadafijeva premijera

24.06.2012 u 19:02

Bionic
Reading

Bivši predsjednik libijske vlade Al-Bagdadi Al-Mahmudi, pritvoren u Tunisu od kraja rujna, izručen je u nedjelju Libiji, sužbeno je objavljeno u Tunisu

'Izručen je (u nedjelju) ujutro', potvrdio je za AFP Kazdagli Rida, glavni glasnogovornik tuniske vlade, islamista Hamadija Džebalija.

Prije toga jedan je izvor najavio to izručenje, uz izražavanje čuđenja što je 'tuniska vlada donijela odluku o izručenju Al-Mahmudija bez mišljenja predsjednika'.

'Predsjednik Marzuki nije potpisao nikakvu uredbu. Ova odluka utjecat će na odnose između predsjednika i vlade', rekao je za AFP Marzukijev savjetnik Adnen Manser i spomenuo 'ozbiljnu krizu'.

Marzouki je sada u južnom Tunisu i ondje obilježava 70. godišnjicu vojske, a njegov kabinet sastao se radi razmatranja reakcije na tu vladinu odluku, dodao je.

Al-Mahmudi je do zadnjih dana režima Moamera Gadafija bio predsjednik libijske vlade, a uhićen je 21. rujna u Tunisu, u pokušaju bijega u Alžir. U Tunisu je pritvoren jer je Libija dvaput tražila izručenje.

Tunisko je pravosuđe prihvatilo taj zahtjev, ali nije izručen ranije jer su tu odluku osporile udruge za zaštitu ljudskih prava.

Tuniski predsjednik Marzuki u svibnju je rekao da je 'načelno protiv' izručenja i doveo je u pitanje jamstva libijske strane da će poštovati ljudska prava i pošteno mu suditi.
No predsjednik tuniske vlade Hamadi Džebali rekao je dan nakon te izjave da je odluka o izručenju 'neopoziva' i ne zahtijeva predsjednikov potpis.