Svijet DUGOROČNI PROJEKT

Francuska ministrica namjerava zabraniti prostituciju

Francuska ministrica nadležna za pitanja žena Najat Vallaud-Belkacem pokrenula je inicijativu za zakonsku zabranu prostitucije u svojoj zemlji, objavljeno je u nedjelju

'Cilj mi je, kao i cilj PS-a (Socijalističke stranke, kojoj pripada), da prostitucija nestane', izjavila je ministrica, koja je ujedno i glasnogovornica francuske vlade, u razgovoru za list Journal du Dimanche. Dodala je da joj je jasno da je riječ o dugoročnom projektu.

'Ministar unutarnjih poslova Manuel Valls i ja nećemo biti pasivni u tome pitanju', naglasila je Vallaud-Belkacem, naglasivši da postoji mogućnost uvođenja kazni za muškarce koje se koriste uslugama prostitutki.

Pri tome nije riječ o 'moralnoj osudi', nego o tome da se 'zaštiti ogromna većina prostitutki, koje su žrtve nasilja svodnika', pojasnila je.

U Francuskoj je trenutačno zabranjeno svodništvo, ali ne i prostitucija.

Francuski je parlament za vrijeme vlade bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja donijeo odluku koja je predviđala zabranu prostitucije. Ta odluka, međutim, nije obvezujuća i nema zakonsku snagu.

Procjenjuje se da u francuskoj trenutačno radi 18.000 do 20.000 prostitutki iz cijeloga svijeta. Prema istraživanju zaklade Scelles, one djeluju najčešće u predgrađima velikih gradova, u šumarcima u blizini stambenih zona te pod krinkom masažnih centara.

Dok je bivši predsjednik Sarkozy bio ministar unutarnjih poslova, bio je pokrenuo borbu protiv prostitucije, ali se ona samo premjestila iz središta Pariza u predgrađa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još