ŽELE ODREDBE

Amerikanci protiv zdravstvenog zakona

24.06.2012 u 17:16

Bionic
Reading

Većina Amerikanaca protivi se reformi sustava zdravstvene zaštite predsjednika Baracka Obame mada snažno podupiru većinu njegovih odredbi, pokazala je u nedjelju istraživanje javnoga mišljenja Reuters/Ipsos, dok američki Vrhovni sud za nekoliko dana treba odlučiti može li se taj zakon održati

Pedeset šest posto ljudi je protiv reforme zdravstvene zaštite, a 44 posto je za, prema internetskoj anketi koja je provedena od utorka do subote.

Istraživanje pokazuje da američki republikanci uspijevaju uvjeriti birače da odbace Obaminu reformu čak i ako im se dopada većina onoga što sadrži, kao što je dopuštanje da djeca do 26. godine mogu ostati na zdravstvenom osiguranju roditelja.

Velika većina podržava većinu odredbi zakona.

Upadljiva iznimka popularnim odredbama je odredba o 'individualnom mandatu' koja prisiljava sve američke državljane da imaju zdravstveno osiguranje.

Šezdeset jedan posto Amerikanaca je protiv mandata, koji je u temelju prigovora republikanaca da je zakon neustavan, dok ga 39 posto podržava.

'To je uistinu stvar koja određuje (reformu) i potencijalno bi mogla dopustiti Vrhovnom sudu da je ukine ako odluče da to nije u skladu s ustavom', rekao je Chris Jackson iz Ipsosa.

Dobra vijest za Republikansku stranku na kongresnim izborima u studenome je da 45 posto ispitanika kaže da je vjerojatnije da će glasovati za člana Kongresa koji je za opoziv zakona, prema 26 posto njih koji kažu da je manje vjerojatno da bi glasovali za takvoga.

Očekuje se da će Vrhovni sud sljedećeg tjedna, možda već u ponedjeljak, presuditi o zdravstvenoj reformi iz 2010, Obaminu glavnom postignuću u unutarnjoj politici.

Politički ulozi su ogromni u ovom pitanju koje je potaknulo protivljenje republikanaca ovom predsjedniku, pripadniku Demokratske stranke, a politički okvir sudske odluke mogao bi utjecati na rezultat američkih općih izbora 6. studenoga.