NESLAVNA TITULA

Znate li koji je najzagušeniji grad u Europi?

24.06.2012 u 14:57

Bionic
Reading

Milano je najgori europski grad kada je riječ o prometnim gužvama, prema rezultatima istraživanja američke udruge Inrix koja se bavi istraživanjem stanja u prometu koristeći podatke europskog ureda za statistiku Eurostata

Taj je sjeverni talijanski grad prvi na ljestvici 25 prometno najzagušenijih europskih gradova. Odmah nakon Milana su Bruxelles i belgijski Anvers, a četvrto mjesto zauzeo je Pariz. Ured raspolaže podacima iz trinaest europskih država.

U vrhu zemalja s najgorim prometnim stanjem je Belgija u kojoj su vozači tijekom 2011. u vožnji, odnosno u prometnim gužvama, izgubili 55 sati, što iznosi dva sata manje nego u prethodnoj godini, a slijedi je Nizozemska, gdje su vozači u automobilima proveli 50 sati, što je, u odnosu na 2010, četiri sata manje. Potom dolaze Francuska i Njemačka sa 36 sati 'izgubljenih' u automobilu. Prometno 'najprotočnije' zemlje su Luksemburg, Mađarska i Irska.

Zanimljivo je da su prometne gužve u razdoblju između 2010. i 2011. najviše smanjene u zemljama koje su ujedno i najpogođenije krizom, za 49 posto u Portugalu, za 25 posto u Irskoj, za 15 posto u Španjolskoj i za 12 posto u Italiji.

No kriza koja potresa eurozonu nije, kako navodi Inrix, poštedjela ni gospodarski snažnije europske države. Prometne su gužve nešto manje i u Njemačkoj, za oko osam posto, u Nizozemskoj sedam posto te u Belgiji tri posto.

'Prometne gužve na cestama i na autocestama odličan su ekonomski indikator koji nam, među ostalim, pokazuje odlaze li ljudi na posao, isporučuju li tvrtke svoje proizvode, troše li ljudi....' smatra direktor komunikacija i marketinga u Inrixu, Jim Bak.