ŠTURA INFORMACIJA

Sirija ubila 'teroriste' koji su upali iz Turske

24.06.2012 u 13:55

Bionic
Reading

Sirijski graničari sukobili su se u nedjelju s "teroristima" koji su upali iz Turske i ubili nekolicinu, javila je sirijska državna novinska agencija

Agencija je rekla kako je do incidenta došlo u blizini sirijske granične postaje u pokrajini Latakiji. Nije dala više pojedinosti. Dvije zemlje imaju zajedničku granicu dugu oko 600 km.

Turska je u nedjelju rekla da je njezin vojni zrakoplov koji je u petak oborila Sirija napadnut bez upozorenja te najavila da će se službeno konzultirati s NATO saveznicima oko odgovora na taj incident. NATO-va glasnogovornica rekla je da će se izaslanici članica NATO-a sastati u utorak.

Turska zajedno sa zapadnim i arapskim zemljama na svjetskoj diplomatskoj sceni podržava sirijsku oporbu u njezinoj više od godine dana dugoj pobuni protiv predsjednika Bashara al-Assada. Ona pruža utočište pobunjenicima iz redova Sirijske slobodne vojske i osigurava smještaj izbjeglicama u blizini svoje jugoistočne granioce sa Sirijom, nekih 50 km od mjesta gdje je oboren turski zrakoplov.