NAPETOSTI RASTU

Paragvaj pod pritiskom nakon smjenjivanja Luga

24.06.2012 u 09:06

Bionic
Reading

Novi paragvajski predsjednik rekao je u subotu da će zamoliti svoga smijenjenog prethodnika da pomogne u smirivanju regionalnih napetosti nakon što je Argentina povukla svojega veleposlanika iz Paragvaja prosvjedujući protiv onoga što je nazvala pučem, a Brazil pozvao svojega diplomatskog predstavnika na konzultacije

Južnoamerički susjedi i ključni trgovinski partneri pozivaju Paragvaj na odgovornost zbog neviđene brzine kojom je Kongres u kojem dominira oporba smijenio predsjednika Fernanda Luga u petak, optužujući ga da nije izvršio svoju dužnost u održavanju društvenog sklada.

Ljevičar i bivši katolički biskup Lugo imaoje još jednu godinu do dovršenja petogodišnjeg mandata. Osudio je dvodnevno suđenje za smjenjivanje, ali je prihvatio odluku, napustio svoju dužnost i rekao pristašama da bi prosvjedi trebali biti miroljubivi.

Lugo je rekao novinarima u subotu navečer da je smijenjen u 'kongresnom državnom udaru' te da se Pragavaj sada suočava s izolacijom.

Novi predsjednik Federico Franco kazao je da planira razgovarati s Lugom u namjeri da smanji napetosti sa susjednim zemljama. 'Mislim da je on ključ za smanjenje pritiska', rekao je.

Smjena je potaknuta sukobima u kojima je ubijeno 17 policajaca i seljaka tijekom nedavnog izbacivanja seljaka bezemljaša s jednog imanja. Kritičari procesa prigovorili su da je Lugov odvjetnik imao samo nekoliko sati da ga brani u Senatu koji ga je smijenio s 39 glasova za i 4 protiv.

Argentina je u subotu naredila trenutno povlačenje svojega veleposlanika iz Paragvaja zbog 'slamanja demokratskog poretka'.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez nazvala je smjenu državnim udarom i upozorila da bi južnoamerička trgovinska organizacija Mercosur mogla poduzeti mjere protiv Paragvaja.

Brazil je u subotu pozvao svojega veleposlanika u Paragvaju na konzultacije. Osudio je smjenu Luga jer se nije mogao braniti kako treba, čime je 'ugrožen temeljni stup demokracije'.