Svijet ŠTO ĆE REĆI NIJEMCI?

Grci skovali plan ublažavanja tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita, vidljivo je to iz plana koji će idućeg tjedna na summitu Europske unije vjerojatno naići na snažno protivljenje

Agencija Reuters nabavila je u subotu program nove koalicijske vlade i vidljivo je da on odražava pritisak javnosti da se ublaže uvjeti za dobivanje financijske pomoći od 130 milijardi eura kojom bi se Grčka spasila od bankrota, ali uz provođenje teških mjera.

Bude li primijenjen u potpunosti, taj će program poništiti mnoge mjere štednje na koje je Grčka pristala u veljači kako bi osigurala i drugi paket pomoći od 2010.

Partneri iz eurozone ponudili su neke prilagodbe toga programa, ali bez radikalnog mijenjanja uvjeta, a Njemačka je osobito nesklona grčkim molbama da se uvjeti ublaže.

Grčki program sadržava poziv za dokapitalizaciju pete po veličini grčke banke ATEbanka, državne poljoprivredne banke za koju su izvori iz EU-a ovoga mjeseca rekli da je među nekoliko banaka koje Europska komisija želi ugasiti. Ministarstvo financija to opovrgava.

O programu su se dogovorili čelnici tročlane koalicije okupljene nakon izbora 17. lipnja. Prvi će mu test biti dvodnevni summit EU-a idućeg četvrtka, a vjeruje se da će summitom dominirati tema dužničke krize koja je počela u Grčkoj, ali sad prijeti i Italiji i Španjolskoj.

U Atenu u ponedjeljak dolaze u nadzor inspektori iz financijske 'trojke' koja Grčkoj posuđuje novac, EU-a, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još