TVRDI ARAPSKI DIPLOMAT

Saudijska Arabija i Katar financiraju sirijske pobunjenike

23.06.2012 u 15:57

Bionic
Reading

'Plaćanje se događa već mjesecima, a sporazum je postignut 2. travnja od strane Saudijske Arabije i Katara s logističkom organizacijom iz Turske gdje je sjedište nekih frakcija Slobodne sirijske vojske (FSA)', rekao je izvor koji je zatražio da ostane neimenovan

'Smisao ovoga je ohrabriti što više frakcija Sirijske vojske da prebjegnu i organiziraju Slobodnu sirijsku vojsku, nadziru je i spriječe da se u nju uključe ekstremističke organizacije', rekao je on.

Glasnogovornik saudijskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u subotu da nije upoznat s izvješćima da kraljevina financira sirijske pobunjenike.

Ujedinjeni narodi kažu da je više od 10.000 ljudi ubijeno otkako je prije više od godinu dana počelo nasilje nakon što su snage sirijske vlade počele napade na prodemokratske prosvjednike.

Sirija tvrdi da je najmanje 2.600 pripadnika njezinih vojnih i sigurnosnih snaga ubijeno od, kako ih ona naziva, 'islamističkih terorista' koji imaju potporu iz inozemstva.

Zapadne i arapske zemlje su na sastanku 1. travnja pozvale sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da prihvati mirovni plan posebnog izaslanika Kofija Annana, povuče svoje snage iz sirijskih gradova i dopusti pristup humanitarnoj pomoći.

One nisu spominjale naoružavanje FSA, ali su rekle da će 'nastaviti raditi na dodatnim odgovarajućim mjerama usmjerenim na zaštitu sirijskog naroda'.

Američka džavna tajnica Hillary Clinton je rekla da SAD daje 'komunikacijsku opremu koja će pomoći aktivistima da se organiziraju, izbjegnu napade režima i povežu se s vanjskih svijetom' te da 'razgovara s drugim zemljama o tome kako najbolje proširiti ovu potporu'.