ZATVOR, A NE PSIHIJATRIJA

Breivik napao branitelja zadnjeg dana suđenja

22.06.2012 u 16:06

Bionic
Reading

Braniteljski tim desničarskog ekstremista Andersa Behringa Breivika, kojemu se sudi za ubojstvo 77 osoba koje je počinio lani, traži da ga sud proglasi psihički zdravim, kazneno odgovornim, kako bi spriječila njegovo zatvaranje na psihijatrijskom odjelu, ali i'najblažu moguću' zatvorsku kaznu

Nakon dvoiposatnog iznošenja obrane odvjetnik Geir Lippestad je zadnjeg dana suđenja, točno jedanaest mjeseci nakon pokolja 22. srpnja 2011., zatražio od suda da ne udovolji zahtjevu tužiteljstva koje je u četvrtak zatražilo njegovo zatvaranje u psihijatrijskoj ustanovi.

Lippestad je iz puke formalnosti zatražio i njegovo oslobađanje, što nije realno, ali je nužno kada optuženik tvrdi da nije kriv, ili pak 'najblažu moguću' zatvorsku kaznu.

Taj je dio obrane bio povod za neugodnu situaciju, kada je odvjetnik propustio formalno zatražiti oslobađajuću presudu, što je izazvalo Breivikovu oštru reakciju, a taj je zahtjev potvrdio tek u odgovoru na pitanje sutkinje Wenche Eizabeth Arntzen.

Kao što se i očekivalo, Lippestad je u najvećem dijelu svoje obrane htio dokazati kako je 33-godišnji ekstremni desničar dovoljno ubrojiv da bi mogao biti kazneno odgovoran za napade 22. srpnja 2011.

Tog je dana Breivik zapucao na mlade laburiste okupljene u ljetnom kampu na otoku Utoeyji, ubivši 69 osoba, većinom mladih. Prije tog napada aktivirao je bombu ispred zgrade vlade u Oslu, pri čemu je ubio osam ljudi.

Breivik je te napade nazvao 'ružnim, ali nužnim' za zaštitu Norveške od multikulturalnosti i 'muslimanske najezde'. Iako je priznao djelo, rekao je da se ne osjeća kriv.

Lippestad je istaknuo da Breivik nije izazvao 'pakao nasilja' na Utoeyji zbog puke sklonosti nasilju, kako tvrde psihijatri, već iz ideološkog uvjerenja.

Optuženikova završna riječ očekuje se tijekom popodneva. Prošlog mjeseca je izjavio da se neće žaliti na presudu ako ga sud proglasi kazneno odgovornim.

Zatvor ili umobolnica? O tome će odlučiti sudci u presudi koja se očekuje 20. srpnja ili 24. kolovoza.