JAKOVINA AMORTIZIRA ŠTETU

Rusi upozoravaju na horore hrvatske mesne industrije

Bionic
Reading

'Žig se na svinjske polovice stavlja prije dobivanja rezultata trihineloskopije, a na klanje se dovoze svinje s nečitljivim identifikacijskim brojevima. Na pokretnoj vrpci nema odvojka preko kojeg bi se s osnovne vrpce uklonio trup ukoliko se sumnja na bolest, pogonima se može nesmetano pristupiti s ulice, u pogonu pasterizacije mlijeka uočeni su insekti...', dio je tajnog izvješća Ruske federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor sa sjedištem u Moskvi o stanju u pogonima hrvatskih tvrtki

Inspektori te službe u Hrvatskoj su boravili početkom ožujka, kako bi se upoznali sa stanjem u tvrtkama koje meso, mlijeko i prerađevine žele izvoziti u Rusiju. Izvješće je napisano u travnju, i poslano našem Ministarstvu poljoprivrede, doznaje Novi list.

Inspekcijski su nadzor ruski veterinari i sanitarni inspektori proveli u, redom, PIK Vrbovcu, Vindiji d.d. (proizvodnja mliječnih proizvoda), Vindiji d.d. Gospodarska b.b., u Koki, Perutnini Ptuj-Pipo, u Belju (proizvodnja mliječnih proizvoda) i Belju za rasijecanje govedine, svinjetine i proizvodnju gotovih mesnih proizvoda, zatim u Danici – mesnoj industriji, Vindonu, Gavriloviću i u mesnoj industriji Braća Pivac.

Jutarnji list objavio je ruski dokument u kojemu su pobrojane navodne nepravilnosti, pa se tako može pročitati da se u tvrtci Koka omamljivanje peradi ne provodi učinkovito, pa iskrvarenje može dospjeti i perad koja omamljivanje nije prošla. Problematični su i kukci u pogonima za proizvodnju mlijeka, koje su Rusi navodno pronašli u tvrtci Belje, jer pokazuju da se mjere dezinsekcije ne provode dovoljno učinkovito. U njihovom pogonu za proizvodnju mesnih proizvoda, Rusi su uočili da se osoblje ne pridržava općih veterinarsko-sanitarnih uvjeta dok se kreće između čistih i prljavih prozivodnih zona.

U Gavriloviću se ne provodi pregled životinja prije klanja, stoji u dokumentu, kao i da se omamljivanje provodi probijanjem lubanje pneumatskim pištoljem. Vindon, prema nalazu, nema kontrole temperature proizvoda, a na podu su uočeni trupovi peradu namijenjeni za utilizaciju. U Pik Vrbovcu se ovalni žig na svinje navodno stavlja prije dobivanja nalaza trihineloskopije, a u Danici se, tvrde Rusi, između ostalog ne vrši pranje niti dezifekcija transportnih sredstava.

Iz Ministarstva poljoprivrede 'prijateljski' su upozorili Novi list na 'velike posljedice koje će ovaj tekst imati po turističku sezonu i domaću mesnu proizvodnju', odnosno kako će 'širom otvoriti vrata uvoznicima'.

'Mi smo usklađeni s pravilima EU, i zato ove neusklađenosti. Ruska je inspekcija vrlo striktna, i mogu vam reći da ni drugi nisu bolje prošli, mnogi čak i gore. S ciljem afirmacije dobrog poslovanja i dobre prakse, a pogotovo u svjetlu predstojeće turističke sezone, ovo ne bi baš trebalo negativno prikazivati', kazao je ministar Jakovina u razgovoru za Novi list. Dodao je da će se, ukoliko ima nedostataka prema ruskim propisima, proizvodnja njima prilagoditi, jer je riječ o velikom i važnom tržištu.

'Ne bi bilo najsjajnije da pošaljemo poruku da naša prehrambena industrija ne radi dobro. Svima nam je u interesu da pomognemo našoj industriji... Ne bježim od svoje odgovornosti. Radim šest mjeseci bez prestanka i radit ću dok god sustav ne bude funkcionirao onako kako treba. Ako je nužno da moji inspektori budu na terenu 24 sata, vjerujte mi, bit će', zaključuje ministar za Novi list.