KOMISIJA U OBILASKU

Osijek u natjecanju za Zlatni cvijet Europe

22.06.2012 u 12:17

Bionic
Reading

Dvanaesteročlani međunarodni žiri danas u 8.30 sati krenuo je u stručno razgledavanje Osijeka u okviru natjecanja za Zlatni cvijet Europe. Komisiju organizacije Entente Florale Europe zanima hortikulturno uređenje grada, sklad urbanog i prirodnog okruženja, komunalne usluge, ekološka svijest i ponuda posjetiteljima. Zato je tijek današnjeg radnog dana detaljno isplaniran

Kako nam je rekla dogradonačelnica Danijela Lovoković nakon jutrošnjeg razgovora s gradonačelnikom Krešimirom Bubalom, komisija šeće promenadom uz spomenik Picassu i obnovljeni secesijski zdenac do triju glavnih osječkih parkova i perivoja. 'Dok šećemo, ležerno ćemo im objasniti povijest Osijeka, arhitekture i nastanka parkova, što ih najviše i zanima', kaže Danijela Lovoković, inače arhitektica po zanimanju.

Ruta se nastavlja do Tvrđe, starog baroknog središta Osijeka, gdje je odmor uz kavu, a dobar ugođaj upotpunio je nastup pjevačkog društva Lipa i razgovor s Grgurom Markom Ivankovićem, ravnateljem Muzeja Slavonije. Ekipa zatim starim tramvajem odlazi u sveučilišni kampus gdje će im rektorica Gordana Kralik objasniti važnost i ulogu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, na kojem sada studira gotovo 20 tisuća studenata.

Nakon razgledavanja kampusa, koji je još uvijek u gradnji, ali s novim i dijelom obnovljenim zgradama pojedinih fakulteta, komisija će razgledavanje nastaviti do reciklažnog dvorišta na Jugu II, planskog stambenog naselja Uske njive, pa do Centralnog groblja, na ručak na kupalište Copacabana. Zadnja etapa je vožnja brodom do Zoo vrta i kompe kada će slušati predavanje predstavnika Hrvatskih voda i Vodovoda i Dravi.

To sve trebalo bi biti gotovo prije 17 sati, kada je predviđena konferencija za novinare kada ćemo čuti dojmove međunarodnih stručnjaka o Osijeku. 'Za kraj smo u neslužbenom dijelu predvidjeli koncert orkestra HNK Simfonija pod zvijezdama uz podjelu vina publici', detaljno nam je iznijela Lovoković, koja vjeruje da je Osijek zaslužio nagradu kojom društvo Entente Florale promiče ekološku svijest u europskim gradovima i mjestima.

Članovi žirija su arhitekti, hortikulturni i stručnjaci iz srodnih područja iz Njemačke, Francuske, Belgije, Velike Britanije, Češke, Mađarske i Italije. Ove godine Osijek je jedini nominirani hrvatski grad, a lani je srebrnom medaljom nagrađen Varaždin.