RIZIK OD VELIKIH GUBITAKA

Moody's srušio rejtinge 15 bankarskih divova

22.06.2012 u 08:45

Bionic
Reading

Agencija Moody's smanjila je u četvrtak rejtinge 15 banaka, od kojih su neke među najvećima u svijetu, i to za jednu do tri razine jer su suočene s rizicima od gubitaka u poslovanju na nestabilnim tržištima kapitala

Najviše je, za tri razine, Moody's smanjio rejting Credit Suissea, kojega je prošloga tjedna i Središnja švicarska banka upozorila na nisku razinu kapitala.

Za dvije razine smanjeni su rejtinzi američkih banaka Morgan Stanley, Citigroup, JPMorgan, Goldman Sachs, potom Royal Bank of Canada, švicarskog UBS-a, britanskog Barclaysa, Deutsche Bank i francuskih divova BNP Paribasa i Credit Agricole.

Za jednu razinu Moody's je, pak, smanjio rejtinge Bank of America, francuske banke Societe Generale i britanskih HSBC-a i Royal Bank of Scotland.

'Svim ovim bankama rejting je smanjen jer su značajno izložene nestabilnosti i riziku od velikih gubitaka povezanih s njihovim aktivnostima na tržištima kapitala', navodi u priopćenju Greg Bauer, direktor Moody'sova odjela Global Banking.

Premda je to krupan zahvat, ulagači na financijskim tržištima nisu previše iznenađeni jer je Moody's još u veljači poručio da je pokrenuo reviziju rejtinga 17 banaka s operacijama na globalnim tržištima kapitala.

Te banke suočene su s padom profitabilnosti i pogoršanim izgledima za rast zbog teških uvjeta na tržištima, postrožene regulacije i drugih čimbenika, poručio je Moody's.

Smanjenje rejtinga moglo bi prisiliti te banke na izdavanje dodatnih kolaterala njihovim partnerima u trgovanju derivatima, izvedenim vrijednosnim papirima, i povećati im troškove zaduživanja.