STIGLI NA LJETOVANJE

Pusić poželjela dobrodošlicu iračkoj djeci

21.06.2012 u 15:10

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u četvrtak, 21. lipnja 2012., skupinu iračke djece koja boravi na ljetovanju u Republici Hrvatskoj, stoji u priopćenju sa Zrinjevca

Izrazivši dobrodošlicu djeci i njihovim pratiteljima, ministrica Pusić također je izrazila želju da im boravak u Republici Hrvatskoj i posjet brojnim znamenitostima ostane u trajnom sjećanju. Tom prigodom podijelila im je i poklon pakete Hrvatske turističke zajednice.

Nazočne je pozdravio i šef Specijalne misije Republike Hrvatske u Bagdadu, veleposlanik Jerko Vukas koji je aktivno sudjelovao u organizaciji i pripremi posjeta.

Skupina od 50 iračke djece s pratiteljima boravi na ljetovanju u Hrvatskoj u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u razdoblju od 20. lipnja do 1. srpnja 2012. Riječ je o djeci u dobi od 9 do 14 godina, čije su obitelji pogođene ratom, a na taj način, već drugu godinu zaredom, nastavlja se provedba projekta 'Iračka djeca u Hrvatskoj'. Nastavkom projekta daje se snažan doprinos unapređenju suradnje Hrvatske i Iraka te daljnjem razvoju prijateljskih odnosa dvaju naroda. Projektom se promiče vjerska tolerancija i međukulturalni dijalog, s obzirom na to da se unutar grupe djece nalaze pripadnici muslimanske i kršćanske vjeroispovijesti koji će imati susrete i s hrvatskom djecom.

U pratnji djece su predstavnici iračkih humanitarnih organizacija i predstavnici iračkih medija, koji će izvještavati iračku javnost o boravku djece u Hrvatskoj te pripremati televizijske priloge i članke o Hrvatskoj općenito. Grupu iračke djece predvodi Hashim Salman, irački veleposlanik za djecu i televizijski urednik i voditelj, čije su emisije prihvaćene od različitih kulturnih skupina, a posebno je posvećen radu s djecom.

Djeca će zajedno s pratnjom boraviti tri dana u Zagrebu, a osim s ministricom Vesnom Pusić, predviđen je i susret s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem. U program boravka uvršten je posjet zagrebačkoj džamiji te susret s Islamskom zajednicom, kao i posjet zagrebačkoj katedrali. Program boravka iračke djece u Hrvatskoj uključuje i osmodnevni boravak u odmaralištu Hrvatske pošte u Sukošanu s popratnim sadržajima: posjetom Nacionalnom parku Krka i Šibeniku te posjetom večeri hrvatskog animiranog filma. Nakon povratka iz Sukošana u Zagreb djecu će posjetiti UNICEF-a veleposlanica dobre volje Maja Vučić

Posjet iračke djece Hrvatskoj organizira se uz podršku brojnih hrvatskih tvrtki, koje su osigurale donacije potrebne opreme za djecu i poklon paketa, Hrvatska pošta je za potrebe provedbe projekta stavila na raspolaganje svoje odmaralište u Sukošanu, popratne aktivnosti odvijat će se u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, a Croatia Airlines osigurala je povratne karte za djecu i njihovu pratnju, na liniji Istanbul - Zagreb - Istanbul.