NADZOR TRŽIŠTA

Urugvaj želi proizvoditi i prodavati marihuanu

21.06.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Urugvajska vlada objavila je prijedlog zakona kojim želi ozakoniti i nadzirati tržište marihuane, ocjenjujući da je ta droga manje opasna od crnog tržišta na kojem se krijumčari.

Ljevičarska vlada predsjednika Josea Mujice uskoro će poslati taj prijedlog zakona u Kongres u sklopu paketa mjera za borbu protiv kriminala.Zakon predviđa da samo država može prodavati marihuanu odraslim osobama koje se nalaze u evidenciji, dok uzgoj za vlastite potrebe pojedinca nije dopušten.

Ministar obrane Eleuterio Fernandez Huidobro je rekao da je ovo dio plana kojim će se smanjiti profit dilera droge i spriječiti korisnike da dođu do težih droga. "Namjera nam je boriti se protiv dvije stvari - jedna je uživanje droge, a druga krijumčarenje droge. Smatramo da zabrana pojedinih droga društvu šteti više od samih tih droga", rekao je ministar.

Uživanje marihuane u Urugvaju je već zakonski dopušteno, a ta zemlja namjerava predložiti da se prodaja te droge legalizira u cijelom svijetu jer može odvratiti uživatelje od korištenja jačih droga. Po službenim procjenama, na ilegalnom tržištu marihuanom u Urugvaju godišnje se obrne 75 milijuna dolara.