Svijet DIJALOG KOSOVA I SRBIJE

EU organizira sastanak Jahjage i Nikolića

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić spreman je za susret s kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom, tvrdi izvjestitelj EP za Srbiju Jelko Kacin, dok prištinska Koha ditore piše kako u EU "ima optimizma" da se taj susret može organizirati, javljaju mediji u Srbiji.

Neimenovani visoki međunarodni dužnosnici za prištinski su list izjavili da se u Bruxellesu radi na susretu predsjednice Kosova i predsjednika Srbije što bi, prema njihovu sudu, označilo napredak u dijalogu između Kosova i Srbije, od tehničkog na dijalog na najvišoj razini.

Nikolić je tijekom prošlotjednog posjeta Bruxellesu izrazio spremnost za razgovor "sa svakim s Kosova osim premijerom Hashimom Thaçijem" i, prema riječima Jelka Kacina, time je inicijativa za susret na vrhu između Beograda i Prištine "praktički potekla iz Beograda", javlja Radio Slobodna Europa, a prenosi agencija Tanjug. Međunarodni izvori dnevnika Koha ditore ne isključuju ni mogućnost susreta kosovskog premijera Thaçija i Borisa Tadića, ako on bude izabran na premijersku dužnost, ali zaključuju da je susret Jahjaga – Nikolić "izvjesniji".

Prema izvorima prištinskog dnevnika, usporedo sa sastankom na najvišoj razini međunarodni dužnosnici imaju popis poslova koje bi Beograd i Priština trebali ostvariti do kraja godine, kao što su ostvarivanje dogovora koji su postignuti tijekom dijaloga u Bruxellesu i postizanje novih, uključujući sporazume o energiji, telekomunikacijama... Također, kako navode izvori lista, trebali bi postići i sporazume o "gašenju paralelnih struktura Srbije na sjeveru Kosova, otvaranju ureda Kosova i Srbije u Beogradu i Prištini".
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još