ŠPIJUNSKA AFERA

Moskva oduzela akreditaciju Kanađanima koji rade za NATO

06.05.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo vanjskih poslova oduzelo je akreditaciju dvoma kanadskim državljanima u Moskvi koji rade za NATO, priopćili su u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova i kanadsko veleposlanstvo, a mjera je odgovor na odluku Sjevernoatlantskog saveza da protjera dvojicu ruskih diplomata.

Kanadski veleposlanik "pozvan je u rusko ministarstvo vanjskih poslova, gdje je obaviješten da je Rusija nakon neprijateljskog čina NATO-a prema ruskim izaslanicima u toj organizaciji, primorana oduzeti akreditaciju" dvoma kanadskim diplomatima, piše u priopćenju ministarstva.

Riječ je o direktorici NATO-ova Ureda za informiranje Isabelle Francois i njezinu suradniku Marku Opgenorthu, dodaje rusko ministarstvo.

"Kanada duboko žali zbog takve odluke. Kanada i saveznici NATO-a žele nastaviti suradnju s Rusijom. Odluka o oduzimanju akreditacije NATO-ovim čelnicima ne pridonosi tim naporima", rekao je glasnogovornik Nicholas Brousseau.

NATO je prošlog tjedna naredio da se protjeraju dvojica ruskih diplomata zbog afere Herman Simm, po imenu visokog estonskog dužnosnika kojega je u veljači sud u domovini osudio na 12 godina zatvora zbog toga što je predao Moskvi više od 2.000 tajnih dokumenata, među kojima su neki veoma osjetljivi za sigurnost NATO-a.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkazao je sudjelovanje u Vijeću NATO-Rusija planirano koncem svibnja, čije se sjednice na ministarskoj razini nisu održavale od rusko-gruzijskog rata.