TALAČKA KRIZA

Otmičar iz Toulousea je bolesnik, a ne Al Kaida

20.06.2012 u 11:47

Bionic
Reading

Nešto prije 17h u akciji specijalnih postrojbi policije u Toulouseu, otmičar je uhićen i ranjen, a dvoje preostalih talaca su oslobođeni.

Muškarac koji je jutros zatočio četvero ljudi u banci u Toulouseu, pustio je dvoje taoca, priopćila je francuska policija. Državni tužitelj iz Toulousea najavio je da se dogovara uspostavljanje dijaloga s otmičarom koji tvrdi da je član Al Kaide.

Izvor iz policije ranije je izjavio da je muškarac pucao i da je zatočio četiri osobe: direktora banke, podružnice CIC-a, te troje službenika. Muškarac je zatočio bankare nakon što je propao njegov pokušaja pljačke, izjavio je za Reuters policijski službenik Cedric Delage. France TV izvještava da je do talačke krize došlo nakon što je službenik u banci odbio predati novac u gotovini, na što je napadač izvukao oružje.

Prema dnevnom listu 'La Dépêche du Midi' otmičar je porijeklom iz gradića Castresa na jugu Francuske, nedaleko od Toulousea,a policija se sprema na premetačinu njegovog doma. Agencija AFP kontaktirala je sestru otmičara.

'Moj brat, koji ima 26 godina, bio je stavljen pod posebnu medicinsku skrb te ima strašan bijes i strah od vanjskog svijeta', rekla je sestra.

Prema izvorima iz policije, radi se o shizofreniku koji je otprije poznat snagama reda.

Gradonačelnik Toulousea tvrdi da se radi o 'bolesnom čovjeku koji je prekinuo liječenje', dok je tužitelj na novinskoj konferenciji istaknuo da je otmičar potvrdio da djeluje iz religioznih, a ne financijskih interesa.

Prema policijskim izvorima u Toulouseu, čovjek je u ušao u banku nešto iza 11 sati te zatražio dolazak RAID-a, elitne policijske postrojbe, koja je ožujku intervenirala prilikom bombaškog napada Mohameda Meraha. Banka se nalazi u istočnom dijelu grada Toulousea, stotinjak metara od stana u kojem je ubijen Merah, islamist koji je u tri odvojena napada ubio židovskog rabina, troje djece i trojicu vojnika.

Mohamed Merah, Francuz alžirskog porijekla, ustrijeljen je policijskim snajperom 22. ožujka, nakon što su specijalci upali u njegov stan. Francuske vlasti tada su pokrenule široku istragu kojom se trebalo utvrditi je li Merah imao saveznike.

Zbog današnje talačke krize, snage reda blokirale su četvrt u Toulouseu, evakurane su dvije obližnje škole, a gradski autobusi su preusmjereni. Pripadnici antiterorističke policije stigli su iz obližnjih gradova Bordeauxa i Marseillea.

'Ne znamo je li otmičareva tvrdnja da je član Al Kaide ozbiljna ili nije', izjavio je policijski izvor za regionalni dnevnik Ouest-France. 'Zasad to smatramo oružanim napadom koji se pogoršao', istaknuo je predstavnik policije.

Francusko ministarstvo unutarnjih poslova zasad se nije očitovalo.