Svijet 750 MILIJARDI EURA

Merkelica popustila: Spašavaju se Italija i Španjolska!

Europski čelnici osigurat će financijsku pomoć od 750 milijardi eura za spas Španjolske i Italije, javio je dopisnik Telegrapha sa summita G20 u meksičkom Los Cabosu

Dva fonda za spašavanje posrnulih ekonomija iskoristit će se za otplatu dugova, koji su u posljednjih nekoliko tjedana dosegnuli rekordne razine.

Europski čelnici nadaju da će taj potez, koji je u suprotnosti s dosadašnjom politikom njemačke kancelarke Angele Merkel, poslati snažan signal financijskim tržištima da je najjača europska ekonomija konačno spremna podržati svoje slabije susjede.

Kancelarka Merkel i drugi europski čelnici našli su se pod intenzivnim pritiskom na ovotjednom summitu G20 da poduzmu radikalne mjere za obuzdavanje rastuće krize eura koja je rezultirala neodrživim cijenama španjolskih obveznica.

Prema službenom priopćenju izdanom na kraju summita u Meksiku, europski čelnici dogovorili su se da će novim mjerama spustiti stope zaduživanja.

Predloženi sporazum podrazumijeva da će se putem dva paketa financijske pomoći - 500 milijardi eura Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) i 250 milijardi eura Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF) – otkupiti obveznice europskih država.
200301,200236,199986 ,199879
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još