Svijet GORE OD ŠPANJOLSKIH

Slovenske banke pred propašću

Španjolske banke nalaze se pred propašću zbog 8,7 posto loših kredita na čije vraćanje više ne mogu računati. Slovenske banke su tu kritičnu granicu odavno prešle; imaju 12 posto loših kredita

Pored toga je Nova Ljubljanska banka (NLB), od koje ovisi trećina slovenskog gospodarstva, ponovo pred nužnom dokapitalizacijom. Naime, vlasnica NLB je još uvijek slovenska država, a od 1996. godine je ova banka već dokapitalizirana sa 1,3 milijarde eura. Prošle godine je slovenska država većinom sama NLB dokapitalizirana s još 250 milijuna eura, a sada slovenski ministar financija, Janez Šušterčič kaže da bi NLB morala dobiti još barem 400-500 milijuna eura, ali bi morala dobiti i mnogo više novca da bi ponovo mogla početi normalno poslovati, piše B92.

Trenutačno je u tijeku jedan od najdetaljnijih pregleda ove banke, a guverner Banke Slovenije Marko Kranjec se nada da će dogovor o dokapitalizaciji NLB biti pravovremeno postignut, čime bi ova banka poboljšala svoje bonitete i mogla se nadati da će na međunarodnim tržištima ponovo moći jeftinije zaduživati. Ostaje pitanje gdje će Slovenija naći investitore zainteresirane da ulože toliki novac u NLB, posebno kada država još uvijek ne pokazuje jasnu namjeru da banku konačno proda.

S druge strane je pitanje hoće li Slovenija uspeti ponovo uvjeriti Europsku komisiju da joj dozvoli ponovnu dokapitalizaciju ove banke i to ne tretira kao inače u EU zabranjenu pomoć državnim poduzećima, odnosno bankama.

Istovremeno, guverner Banke Slovenije, Mirko Kranjec smatra da ako bi ponovo sama država sudjelovala u dokapitalizaciji NLB, to ne bi ugrozilo slovenski financijski sustav.
148838,148739,108063,91948
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još