NAPETOST RASTE

Na summitu G20 Argentinci i Britanci se zakačili oko Falklanda

19.06.2012 u 23:17

Bionic
Reading

Napetosti između Velike Britanie i Argentine oko Falklandskog otočja izazvale su u utorak neugodnu situaciju između argentinske predsjednice Cristine Fernandez i britanskog premijera Davida Camerona na summitu skupine G20.

Fernandez je 30 godina nakon Falklandskog rata pokrenula široku diplomatsku ofenzivu za potporu argentinskim zahtjevima za otočjem pod britanskom upravom. Ona je London optužila za zadržavanje 'kolonijalnih enklava' i zatražila razgovore o suverenitetu

Cameron je u Meksiku prišao Fernandez kako bi joj zahvalio za podršku predloženoj reformi europskog bankarskog sustava i potom, po njenom glasnogovorniku, postavio pitanje Falklanda.

Fernandez mu je odgovorila ponudivši mu omotnicu, koju je imala među svojim spisima, u kojoj je bilo nekoliko desetaka rezolucija Ujedinjenih naroda kojima se traži dijalog o tim otocima u južnom Atlantiku.

'On je odgovorio da neće razgovarati o suverenitetu na što je Fernandez odgovorila da ni ona ne želi raspravljati o suverenitetu i da samo želi razgovarati o zahtjevima UN-ovih rezolucija', rekao je glasnogovornik argentinske predsjednice.

Cameron je 'odbio primiti omotnicu i otišao', rekao je glasnogovornik argentinskoj televiziji sa summita.

Glasnogovornica britanskog premijera je izjavila da je Cameron prišao predsjednici i rekao joj: 'Ne predlažem punu raspravu sada o Falklandima nego se nadam da ste primijetili da oni održavaju referendum i trebali bi poštovati njihova gledišta. Mi trebamo vjerovati u samoodređenje i postupati kao demokrati ovdje u G20'.

Britanski izvor je rekao da je Fernandez imala dokument sa sobom ali da nije bilo jasno želi li ga predati Cameronu ili dati snimiti kamerom. Argentinsko izaslanstvo je sa sobom imalo kameru, rekao je izvor.

Otočje koje ima 3000 stanovnika planira održati referendum o tome žele li ostati prekomorska britanska teritorija sa samoupravom.