Svijet MINISTARSKI PRIJEDLOG

EU treba središnji nadzor proračuna

Skupina ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije pozvana da razmotri budućnost Europske unije pozvala je u preliminarnom izvješću, objavljenomu u utorak u Berlinu, na stroži središnji nadzor nacionalnih proračuna

Skupina, koju je inicirao njemački ministar Guido Westerwelle s ministrima Belgije, Danske, Italije, Luksemburga, Austrije, Nizozemske, Poljske, Portugala, Šapnjolske i predstavnika Francuske, rekla je da je EU-u potrebna snažnija integracije njene monetarne unije kako bi se osiguralo da euro bude 'nepovratan' proces.

'Kako bi se riješila aktualna kriza mi moramo imati konsolidaciju proračuna, poticanje rasta i solidarnosti', rekao je Westerwelle.

Njemačka je predsjedala trima sastancima skupine. Ministri će svoje zaključke objaviti na jesen, nakon još jednog sastanka u Španjolskoj koji bi trebao biti održan u srpnju.

Westerwelle je u svojim komentarima izvješća rekao da je Europi potrebna jasnja dugoročna perspektiva kako bi se povratilo povjerenje građana i ulagača.

Ministri su od Europske komisije zatražili da ostane motor procesa donošenja odluka u Europi i, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, pozvali na snažnije središnje ovlasti nad nacionalnim proračunima. 'U tom kontekstu moramo iskušati i mogućnost snažnije uloge europskih institucija nad nacionalnim proračunima', stoji u izvješću.

Ministri su se složili oko interesa da se ispita može li trajna shema pomoći u eurozoni, Europski stabilizacijski mehanizam, jednoga dana postati europska verzija Međunarodnog monetarnog fonda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još