NATURE OPTUŽUJE

Doktorski rad rumunjskog premijera plagijat?

19.06.2012 u 12:19

Bionic
Reading

Znanstveni časopis Nature optužuje rumunjskog premijera Victora Pontu da je plagirao veći dio svog doktorskog rada iz 2003. godine

U članku magazin ukazuje na to da je imao uvid u rad i da se više od polovice njegove doktorske disertacije na 432 strane o Međunarodnom kaznenom sudu sastoji od 'prekopiranih tekstova'. U izvještaju se dodaje da je rad objavljen s manjim izmjenama u obliku knjige 2004. i potom također i kao osnova jedne knjige 2010. o odgovornosti međunarodnog humanitarnog zakona.

Ponta je novinarima rekao da je spreman suočiti se sa svakom vrstom provjere i negirao da mu je doktorski rad plagijat smatrajući da su iza optužbi politički motivi. Optužio je svog političkog rivala predsjednika Traiana Basecua i njegov tim ističući da bi oni mogli stajati iza ovih tvrdnji. Ponta i Basescu se bore tko će predstavljati Rumunjsku na sljedećem Summitu EU-a.

'Navikao sam na takvo što od Basescua. Mislim da je bio ljut na mene i zbog toga je proučavao moj doktorski rad', kazao je Ponta. Činjenica da je njegov doktorski rad o Međunarodnom kaznenom sudu interesantan za Nature, kako je dodao, smiješna je, budući da je taj magazin specijaliziran na znanost i medicinu.

Nature tvrdi da se čini da je veći dio teksta rada Victora Ponte 'identičan materijalima iz dokumenata napisanih na rumunjskom koje su pisala dva pravna znanstvenika, kao i da su direktan prijevod na rumunjski dijelovi jedne publikacije na engleskom'. Časopis podsjeća da je Ponta stekao doktorsko zvanje na Sveučilištu u Bukureštu u vrijeme dok je bio državni tajnik u vladi premijera Adriana Nastasea, koji mu je bio mentor rada.