Svijet SUSRET G20

Barrosa naljutilo pitanje kanadskog novinara

Europljani nisu došli na summit G20 u Los Cabos u Meksiku da bi dobivali pouke iz demokracije, rekao je u ponedjeljak novinarima predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Iskreno govoreći, nismo ovdje da bismo dobivali pouke iz demokracije ili o tome kako upravljati gospodarstvom", rekao je Barroso podsjetivši usput da "sve zemlje G20 nisu demokratske".

Europljani su izloženi pritisku partnera iz G20 koji okuplja bogate i zemlje s gospodarstvima u naglom usponu i optužuje ih se da ne čine dovoljno za rješavanje dužničke krize koja ih nagriza od prosinca 2009.

Barroso, vidljivo ljutit zbog pitanja kanadskog novinara o vjerodostojnosti Europljana, istaknuo je da kriza nije potekla iz Europe, već iz Sjeverne Amerike. "Dobar dio našeg financijskog sektora je zaražen, mogu tako reći, devijantnom praksom nekih sektora financijskih tržišta", istaknuo je.

199211,199374,192450,188751

No, napomenuo je, "mi ne prebacujemo odgovornost na naše partnere, mi poručujemo da moramo surađivati kada imamo problem".

Predsjednik EU-a Herman Van Rompuy istaknuo je pak na istoj tiskovnoj konferenciji da će G20 u završnoj izjavi "poduprijeti i potaknuti "napore Europe i eurozone za rješavanje krize.

"Nismo samo mi odgovorni za sadašnje gospodarske probleme u svijetu", dodao je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još