Svijet VATRENO U ŠPANJOLSKOJ

Sukob rudara i policije zoljama i gumenim mecima

U sukobima policije i rudara u Španjolskoj ozlijeđena su četiri policajca i tri novinara, kako je agenciji AP-a potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje. Jedan novinar je pogođen gumenim metkom u prsa zbog čega je prevezen u obližnju bolnicu u gradiću El Sotonu

Policija je pokušala ukloniti zapaljene gume, koje su rudari postavili kako bi blokirali ceste. Na policijske gumene metke i plin, štrajkači su odgovorili ručno pravljenim zoljama i praćkama, prenosi Klix.ba.

'Prosvjedovali smo kako bi spasili naše poslove i onda nas je policija napala. Bili smo primorani braniti se', kaže 39-godišnji Gerardo Cienfuegos, koji kao rudar radi od 16. godine.

Rudari su zabrinuti da će mjere štednje, zbog kojih su prvenstveno i stupili u štrajk, uništiti tu granu privrede. Čak 4.000 radnih mjesta bit će ukinuto kako bi se smanjila potrošnja. Širom te zemlje štrajkovi ne prestaju, a ekonomija Španjolske je u veoma teškoj situaciji. Trenutačna nezaposlenost u državi iznosi 25 posto.

Rudarstvo je bilo sastavni dio ekonomskog razvitka pokrajine Asturije i Leona još iz vremena kad su na ovo područje došli Rimljani.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još