ALARMANTNO

Google: Zapadne vlade žele nas cenzurirati

18.06.2012 u 10:34

Bionic
Reading

Google bilježi alarmantan porast broja zahtjeva vlada brojnih svjetskih država za cenzuriranjem političkog sadržaja na internetu, stoji u posljednjem polugodišnjem izvještaju o transparentnosti te tvrtke. Mnogi takvi zahtjevi stižu iz zapadnih demokracija, koje se obično ne povezuje s izravnom cenzurom

Google precizira da su španjolski regulatori zatražili uklanjanje 270 linkova na blogove i novinske članke kritične prema javnim osobama, ali njihovim zahtjevima nije udovoljeno. U Poljskoj, zatraženo je uklanjanje članka kritičnog prema tamošnjoj agenciji za razvoj poduzetništva, kao i osam drugih rezultata s poveznicama na članak. Ni u ovom slučaju Google nije poslušao.

Kanadski dužnosnici zatražili su od Googlea da ukloni snimku s YouTubea na kojoj je prikazuje kako građanin urinira na svoju putovnicu, baca je u WC školjku i povlači vodu. Google je odbio zahtjev.

Tajlandske vlasti zatražile su uklanjanje 149 snimke s YouTubea zbog kršenja zakona protiv vrijeđanja kraljevske obitelji i monarhije. Google je ispoštovao 70 posto zahtjeva.

Pakistan je zatražio uklanjanje šest snimaka s YouTubea kojima se ismijava vojska i političari na visokim pozicijama. Google je odbio.

Britanska policija zatražila je u pet slučajeva cenzuriranje YouTubea zbog navodnog promoviranja terorizma. Google je udovoljio zahtjevima. U SAD-u, najviše zahtjeva odnosilo se navodno šikaniranje osoba na YouTubeu; vlasti su zatražile uklanjanje 187 snimaka. Google je izvršio 42 posto zahtjeva.

'Nažalost, uznemirujuće je ono čemu svjedočimo u posljednje dvije godine, a danas nije ništa bolje. Kada smo počeli objavljivati ove podatke, 2010., priopćili smo da vladina tijela iz raznih zemalja ponekad traže da uklonimo politički sadržaj koji objavljuju naši korisnici. Nadali smo se da je to odstupanje od pravila. Ali sada znamo da nije', napisala je Googleova analitičarka Dorothy Chou.

'Ovo je peti takav izvještaj. Baš kao i u svakom prethodnom razdoblju, imali smo zahtjeve da uklonimo politički govor. Situacija je alarmantna ne samo zato što je ugrožena sloboda izražavanja, već i zato što neki zahtjevi stižu iz zemalja gdje to ne biste očekivali – zapadnih demokracija koje obično ne povezujete s cenzurom', dodala je Chou.

U razdoblju koje obuhvaća posljednji izvještaj, Google je ispoštovao 65 posto slučajeva sudskih naloga i 47 neformalnijih zahtjeva.

U svibnju, Google je objavio da mjesečno zaprima više od milijun zahtjeva od vlasnika autorskih prava za povlačenje njihovog sadržaja s popularne tražilice.

Fred von Lohmann, Googleov savjetnik za autorska prava, izjavio je da je povreda autorskih prava glavni razlog zbog kojeg su uklonjeni linkovi iz pretrage. Prema njegovim riječima, tvrtka je u 2011. zaprimila 3,3 milijuna zahtjeva za uklanjanje sadržaja povezanih s autorskim pravima. Ove godine, taj broj mogao bi se učetverostručiti. Google je ispunio 97 posto takvih zahtjeva.