NOVA DEMOKRACIJA POBJEDNIK IZBORA

Samaras: Grčka je izabrala europsku budućnost!

17.06.2012 u 22:15

Bionic
Reading

Grčki konzervativci Nova demokracija tijesni su pobjednik grčkih parlamentarnih izbora. Pokazali su to prvi službeni rezultati parlamentarnih izbora na kojima je Grčka odabrala ostanak u eurozoni

Prema prvim službenim rezultatima, koje je objavilo grčko ministarstvo unutarnjih poslova, Nova demokracija osvaja 30,45 posto glasova, dok se za radikalno lijevu Syrizu odlučilo 26,04 posto glasača. Treći po snazi je socijalistički PASOK sa 12,85 posto glasova birača.

Ukoliko konačni izborni rezultati ostanu na ovoj razini, Nova demokracija zajedno bi ugrabile 165 parlamentarnih mandata čime bi uspjele održati sadašnji plan štednje. Međutim, iako se Nova demokracija nada sastavljanju koalicijske Vlade, iz PASOK-a stižu signali da neće koalirati bez Syrize.

U prvom obraćanju čelnik Nove demokracije Antonis Samaras kazao je kako je 'grčki narod izabrao europsku budućnost za Grčku'. 'Neće biti sumnje u poziciju Grčke u Europi', rekao je Samaras, zahvalivši svima koji su glasali za njegovu opciju.

'Radit ću i surađivati sa svima kako bi ostvarili nacionalni cilji i izašli iz ove krize i ostvarili socijalno jedinstvo, radna mjesta i sigurnost za svakog građanina Grčke', kazao je Samaras.

Pobrinut ću se da žrtve građana Grčke vrate zemlju na put prosperiteta', rekao je Samaras, dodavši da je 'odlučan napraviti što god treba što je prije moguće'.

Čelnik Syrize Alexis Tsipras u telefonskom je razgovoru čestitao Samarasu na pobjedi, te mu dao do znanja da će biti jaka oporba.

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Grčkoj sudjelovalo je 22 stranaka i koalicija, a za formiranje vlade pobjednička stranka mora dobiti najmanje 151 mandat u parlamentu od 300 mjesta.

Nije tajna da su Grci birali između stranaka koje su za ili protiv plana štednje. Čelnik Syrize Alexis Tsipras već je najavio da će, u slučaju pobjede raskinuti uvjete koje su nametnule Europska unija i Međunarodni monetarni fond kako bi Grčku spasili od bankrota, čime bi se ta zemlja 'pozdravila' s ostankom u eurozoni. Nova demokracija, s druge strane, podržava mjere štednje nametnute Grčkoj kako bi se spasila od bankrota.