Svijet DAN ODLUKE ZA GRČKU

Tsipras: Pobijedili smo strah i otvaramo put prema nadi!

Birački uredi u Grčkoj su otvoreni u nedjelju u 7 sati za parlamentarne izbore koji predstavljaju i svojevrsni referendum o euru i trebali bi odreditu budućnost zemlje

Grci će se izjašnjavati do 19 sati kada će biti objavljene prve procjene rezultata izbora, na temelju izlaznih anketa koje očekuje cijeli svijet.

Oko 9,9 milijuna građana s pravom glasa, upisano na izborne popise, birat će između stranaka koje su za ili protiv plana štednje, Nove demokracije i Syrize.

'Danas progovaraju građani Grčke. Sutra počinje nova era za Grčku', kazao je čelnik Nove demokracije Antonis Samaras nakon što je odglasao.

'Pobijedili smo strah i danas otvaramo put prema nadi', poručio je nakon glasovanja čelnik Syrize Alexis Tsipras.

Prema posljednjim službenim istraživanjima prije 15 dana, dvije stranke su izjednačene, iako Nova demokracija bilježi blagu prednost. Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Grčkoj sudjeluje 22 stranaka i koalicija, a za formiranje vlade pobjednička stranka mora dobiti najmanje 151 mandat u parlamentu od 300 mjesta.

Prekinuvši dosadašnju suzdržanostt, njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je ocijenila važnim da Grci izaberu većinu koja poštuje obveze zemlje u pogledu mjera štednje, što znači podršku Antonisu Samarasu, koji se predstavlja kao jamac zemlje u eurozoni nasuprot Alexisu Tsiprasu, protivniku mjera štednje i reforma određenih Grčkoj.

Ravnateljica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde je također ocijenila važnim obnovu dijaloga od sljedećeg tjedna s Grčkom.

Predsjednik Euroskupine Jean-Cladue Juncker pozvao je Grke da 'budu svjesni razarajućeg učinka' mogućeg izlaska njihove zemlje iz eura i EU.

199799,199431,199702,196898
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još